Els aliments energètics són aquells que aporten l'energia suficient perquè els infants puguin encarar la seva activitat diària sense defallir i amb totes les garanties. Els aliments energètics que li aportem a l'infant és molt important per a la seva salut. En el seu desenvolupament hem de prioritzar hidrats de carboni complexos i limitar els simples com mels, melmelades, sucs naturals i envasats, sucre sigui blanc, integral de canya o panela i que segons els experts no poden superar el 10% de l'alimentació.
També hem d'evitar brioixos, galetes i embotits i xarcuteria, que encara que són molt energètics, tenen un baix valor nutricional.
Entre altres els hidrats de carboni complexos aporten molta energia i són rics en fibra, vitamines i minerals. Els hidrats de carboni complexos són cadenes llargues amb moltes molècules de sucre unides entre si. Aquestes cadenes es converteixen en glucosa amb un procés d'absorció lent, obtenint energia de forma gradual tot el dia u suposa un tipus de sucre molt necessari, com els que citem a continuació:
- Vegetals de gran interès nutricional com els espinacs o el bròquil.
- Fruites, com el plàtan, el raïm, la xirimoia i les figues i l'alvocat.
- Fruita deshidratada, com dàtils, panses, orellanes, figues seques.
- Fruita seca natural o torrada sense sal com l'ametlla, les nous, els anacards, que es poden començar a introduir als 3 anys i per evitar ennuegaments es pot consumir en crema.
- Llegums: cigrons, llenties, pèsols, mongetes.
- Tubercles: patata, moniato o batata, remolatxa.
- Cereals sempre integrals: arròs, civada, i derivats com pa i pasta integrals.
- L'oli d'oliva verge extra que podem incloure per amanir o per cuinar.
- Llavors de sèsam que és podem fer servir mòltes, torrades o en crema.
- Els làctics com sencers com llet, iogurt
- Peixos blaus com el salmó, el bonítol, seitons...