Desplaçament de placenta, tot el que has de saber

Si el despreniment és moderat o parcial, l'hemorràgia es pot frenar amb repòs absolut i medicació

La placenta és l'òrgan encarregat de proporcionar respiració, nutrició i excreció al bebè en desenvolupament. La placenta és efímera i s'allarga durant l'embaràs. El desplaçament de placenta succeeix quan aquest òrgan se separa de la paret uterina durant la gestació, quan el normal és que aquesta separació es doni poc després del part. El desplaçament de placenta pot ser complet o parcial.


Quins símptomes té un desplaçament de placenta

Quan es produeix un desplaçament de placenta, de vegades, es produeix una hemorràgia. Aquest sagnat a través de la vaginal es manifesta més fort quan la placenta més se separa de l'úter. L'hemorràgia s'acompanya d'un dolor abdominal agut i en determinades ocasions es contrau l'úter i es nota dur. En alguns casos no hi ha sagnat, pel que l'embarassada haurà d'estar atenta a altres símptomes com dolor abdominal o altres alteracions en els moviments del fetus. El despreniment pot ser molt greu per a l'embarassada.


Els riscos dels despreniments

Els despreniments provoquen en el futur bebè una disminució d'oxigen i nutrients. Aquesta complicació és la primera causa de mort en fetus durant el tercer trimestre de gestació. Si es diagnostica a temps, es pot mantenir controlat amb monitoratge i ecografies. 

Si el despreniment és moderat o parcial, l'hemorràgia es pot frenar amb repòs absolut i medicació. Depenent de cada cas, es monotonitzarà el ritme cardíac del fetus, es valorarà la inducció del part, o es farà una cesària urgent.


Per quines causes es produeix

Hi ha diversos motius que poden desencadenar un despreniment prematur de placenta tals com hipertensió crònica, malaltia cardíaca, diabetis, mares d'edat avançada, embaràs múltiple, consum d'alcohol, tabac o drogues. Els despreniments també poden estar causats per un accident o traumatisme de la mare. Si es pateix un despreniment de placenta, les probabilitats que la complicació es repeteixi en el següent embaràs augmenti un 10%.

Més informació