8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o a la banyera

A l'estiu, quan fa tanta calor, l'única opció per a fer-lo més passador, és posar-nos en remull. A casa, fem servir una piscineta inflable que ocupa gairebé tota la sortida que tenim i que no ens dona cap opció a nedar, de manera que hem hagut de buscar maneres d'entretenir-nos-hi.

Si no teniu lloc on posar-ne una, les nostres propostes es poden dur a terme a la banyera o, fins i tot alguna d'elles, en una gibrella una mica gran posada a un balconet.

Aquí us passem a explicar els jocs que han tingut més èxit a casa nostra al llarg dels anys.

Mesuretes

Aquest és un clàssic molt interessant, ja que posant-lo en pràctica, els més petits aprenen conceptes matemàtics com ple-buit, gros-petit, la relació entre el tamany dels recipients i la quantitat d'aigua que hi cap, ajuden a anticipar les conseqüències del que passarà si posen massa líquid a un recipient ple, a un que tingui forats, etc. Tota una safata d'experimentació científica ben fresqueta i divertida.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Sura o s'enfonsa?

Una manera d'experimentar a la piscineta pot ser investigar la flotació dels objectes que hi posem. En aquesta ocasió posaríem un grapat de taps de suro ben nets, unes pedretes de les que decoren aquaris, i algun objecte que tingui una densitat mitja, de manera que quan el tiris s'enfonsi però que vagi pujant cap a la superfície. Nosaltres vàrem triar tirar-hi uns cubs petits de plàstic amb líquid a dins que serveixen per congelar i posar a les begudes sense aigualir-les.

Abans de tirar els objectes a l'aigua ens preguntàvem com es comportarien: si surarien o s'enfonsarien i si es quedarien al fons o pujarien cap a dalt. Tot un exercici de reflexió i anticipació. La part més lúdica, ja us podeu imaginar, és pescar els objectes amb un colador i anar-los colpejant i empenyent per veure com es comporten a l'aigua.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Sopa de lletres i colors

Consisteix a posar a la piscineta moltlles de plastilina o de galetes de colors diversos, figuretes o lletres de foam, desar plats o recipients de colors a una cadira i donar als nens coladors o pales de cuinar per a pescar els objectes que suren i s'escapen per l'aigua.

A partir d'aquest plantejament, i adaptant la dificultat del joc a l'edat dels nens, les activitats poden ser molt variades: classificar els objectes per colors, per temàtiques, per formes... Una possibilitat que ofereix és la de treballar vocabulari si diem en veu alta el nom del que desem. Per als més grans, en cas de voler practicar lletres i disposar d'un abecedari de plàstic, es pot jugar a composar paraules.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Remullar la Panera dels Tresors

Posant en remull els objectes de la panera dels tresors que ho permetin sense fer-se malbé, els nens tindran l'oportunitat de descobrir-ne noves qualitats i noves relacions entre ells: els que suren, els que absorbeixen, els que retenen l'aigua al seu interior, els que la deixen escapar lentament... Una manera d'ampliar les experiències que ens ofereix aquest gran recurs pedagògic!

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Lego a l'aigua

Jugar amb les construccions habituals dins de l'aigua regira els paràmetres als que els nens estan acostumats. A terra, les estructures construïdes tenen sempre una base plana, que s'aguanta per gravetat sobre el terra i van creixent cap a dalt. Doncs bé, dins de l'aigua, aquestes construccions es giren a l'inrevés, ja que el pes de la construcció superior i l'absència de fonaments fa que no estiguin equilibrades. Descobrir com han de solucionar el problema els fa pensar moltíssim i, si els adults tenim la suficient paciència per respectar el seu ritme d'investigació i descobriment, assistirem a l'alegria que senten quan han estat capaços de solucionar un problema de manera autònoma.

El Lego a l'aigua és una de les activitats més demanades a casa. S'ha d'anar amb compte, però, en triar les peces que no estiguin decorades, ja que no sabem si poden destenyir, i també cal vigilar amb les arestes, ja que si les trepitgen poden fer-se mal i rebentar la piscineta.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Animals a la piscina

Una opció que transforma la narrativa de les aventures que viuen, és omplir la piscineta d'animals… Baixen per rius, neden per llacs, descobreixen grutes subterrànies, arriben a illes, aprenen a nedar… i mil variants més que el nou medi els inspira. Posar els animals en remull és obrir-los la ment a noves aventures que habitualmente no se'ls acudeixen en un ambient sec.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Cuineta aquàtica

Parar taula, cuinar i preparar els menús al damunt de safates i plats que suren és una fresca i innovadora manera de jugar a cuinetes. Si bé jugar amb la cuineta no és nou, el lloc on hi juguen els obliga a controlar que les superficies de treball, en el nostre cas, els plats grans i les safates, tinguin el mínim possible d'aigua, ja que sino, pel seu propi pes s'aniran enfonsant. Tot un exercici de contenció i equilibri.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Torres inestables de gots i cd's

La darrera activitat que presentem també ha tingut èxit en repetides ocasions a casa. Es tracta d'oferir als nens safates on hi han de construir les torres que vulguin combinant cd's i gots de plàstic. Sembla fàcil però no ho és gens, donada la inestabilitat de les safates sobre l'aigua en constant moviment pels desplaçaments dels nens. Es pot oferir l'opció de construir torres amb gots plens d'aigua a diverses mides per així practicar amb les quantitats i els contrapesos. O l'opció d'anar omplint les construccions un cop ja fetes amb aigua per veure què passa… Cal paciència, bon humor, esperit d'experimentació i resistència a les esquitxades per a gaudir d'aquest joc, però és molt interessant i divertit.

8 jocs d'experimentació a la piscina inflable o la banyera- Pares i Nens

Esperem que aquestes propostes us aportin estones de joc fresquet i interessant per gaudir encara més les vacances amb els vostres fills i sobretot, sobretot, sobretot, no deixeu mai els nens sols a prop d'un recipient gran amb aigua, ni que sigui per uns segons…

Entrades del blog Manetes i cosetes on trobareu aquestes experiències relatades tal i com les vàrem gaudir nosaltres:

-Sura o s'enfonsa?

-Sopa de lletres i colors

-Remullem la panera dels tresors

-Lego a l'aigua

-Animals a la piscina