Criança bilingüe: què hem de tenir en compte?

Criança bilingüe: què hem de tenir en compte?- Pares i Nens

En un article anterior parlava dels beneficis del multilingüisme. En aquest article et parlaré d'aspectes ideològics i pràctics que has de tenir en compte per tal que els teus fills i filles puguin créixer dominant l'anglès tan bé com sigui possible.

Evidentment, vivim en un país on l'anglès té una presència molt limitada. A més, si cap membre de la família parla l'anglès o, directament, cap membre és nadiu de l'idioma, haurem de fer un esforç i un treball molt conscient com a famílies per tal de poder regalar l'anglès als nostres fills.

Què he de tenir en compte?

Fins a l'edat de 7 anys els nens i nenes són esponges. Això vol dir que els seus 7 primers anys de vida són el moment ideal per exposar-los tant com sigui possible a les llengües que creiem que han de dominar. A partir dels 7 anys, la capacitat per aprendre llengües comença a disminuir progressivament i, a l'etapa de la pubertat, té lloc una caiguda sobtada d'aquesta capacitat.

És precisament durant aquesta primera etapa vital quan podran aprendre un idioma de manera natural i incorporar-lo com a una eina lingüística més. I cal subratllar la paraula "natural", perquè per aprendre-les bé ho podran fer sense gens d'esforç! Es tractarà, doncs d'exposar els nens i nenes a frases, paraules, estructures, cançons, rimes i contes que els ajudin a desenvolupar el llenguatge de la manera més similar possible a la manera com desenvolupen la seva llengua materna. Fins als 7 anys, els nens i nenes estan plenament preparats per fer-ho! I els resulta molt i molt fàcil.

Ensenyament/criança multilingüe i mètodes per dur-lo a la pràctica

Hi ha força mètodes anomenats "mètodes de criança bilingüe". Tot i així, a l'estar parlant de la llengua anglesa, estem parlant d'una llengua estrangera dins del nostre context (si un membre de la família el parla habitualment, això ja és una altra història). Partint del fet que els pares parlin català o castellà a casa, i que l'anglès sigui una llengua estrangera per a la família, el mètode més realista i fàcilment aplicable a casa nostra és el que s'anomena TIME AND PLACE.

Aquest mètode consisteix en fer servir l'anglès i en interactuar en aquesta llengua durant moments del dia determinats i/o en espais concrets.  Sí, en un altre article et vaig explicar que exposar als nens el màxim de temps possible a l'anglès és molt positiu, però avui vull afegir que no n'hi ha prou, amb això. El SINEWS Multilingual Therapy Institute afirma que per tal que els infants creixin dominant molt bé un idioma, han d'estar exposats de manera INTERACTIVA durant, com a mínim, el 20% del temps de les seves hores de vigília. I alerta. Estic presentant la situació ideal perquè l'anglès sigui una llengua més, però no cal ser massa "sergents", d'acord? Si vols que els teus fills l'aprenguin el millor possible, simplement tingues en compte tot el que t'explico i fes el que puguis per acostar-t'hi tan com puguis. Però no et "matxaquis" (i sobretot no "matxaquis" els teus fills per complir un objectiu massa estricte!!!).

Usar la llengua de forma interactiva significa parlar i no deixar de parlar mentre interactuem en aquesta llengua. Els nens han d'emprar-la, han de participar de les converses, tot jugant, gesticulant, cantant, llegint contes… Dedicar TEMPS a fer servir l'anglès, doncs, és clau. I pel que fa a l'ESPAI, també és molt positiu exposar els infants a l'anglès en llocs determinats: per exemple, un playgroup, un curs on es visqui l'anglès de manera molt vivencial, una secció de casa on només hi tinguem jocs en anglès i on només s'hi jugui en aquest idioma...

Per tal que aquest mètode, però, prengui sentit pels infants, cal tenir en compte dos factors fonamentals:

Has de fer que l'anglès sigui NECESSARI.

  • Ajuda als teus fills i filles a entendre per què poden necessitar aquesta llengua. Sembla una cosa una mica abstracta i òbvia, però els nens ho entenen molt bé i ho agraeixen! Explica'ls que vivim en un raconet de món, i que n'hi ha molts d'altres on les persones parlen i es comuniquen en llengües molt diferents a la nostra.
  • Posa els teus fills en situacions on ells puguin viure de primera mà els "per què" rere la llengua. Fes que es trobin immersos en llocs on ells vegin que hi ha nens i nenes amb qui només es podran entendre amb altres idiomes…
  • Viatja i conversa amb ells sobre tot el que viviu a l'hora de comunicar-vos amb altres persones.
  • Fes Skypes o vídeotrucades amb persones properes que tingueu a l'estranger amb qui hi parleu anglès.
  • Anima els teus fills a fer servir l'anglès escrit per tal de mantenir el contacte amb altres infants d'altres països (via xarxes socials , e-mail, postals de Nadal o d'aniversari…)
  • Sigues un exemple pels teus fills. Recorda, ells valoraran el que tu valoris!

Has de fer que l'anglès sigui DIVERTIT

  • Juga en anglès amb els teus fills (o troba algú que jugui en anglès si tu no el domines gens). Jugueu i feu servir l'anglès per jugar!
  • Llegeix en anglès. La lectura de contes és el mètode estrella. Per què? Doncs perquè és el més eficaç, i de lluny, per aprendre qualsevol idioma. Els contes i les històries narrades són l'excusa ideal per interactuar i per "jugar" amb la llengua, per assenyalar, per parlar, per veure il·lustracions, per preguntar…
  • Canta en anglès! Les connexions entre la música i la capacitat per aprendre llengües estrangeres són inacabables. La pronunciació, els patrons melòdics, l'entonació de la llengua... tot són pistes extres que ajuden a desenvolupar el llenguatge de manera molt més eficaç. Al meu blog en parlo molt sovint!

Si fas viure l'anglès com una eina de comunicació més, com un mitjà, no com un fi, els teus fills l'aprendran de manera molt natural i els estalviaràs moltíssims esforços i frustracions de més grans. Per desgràcia, l'anglès massa sovint es percep com una assignatura d'escola, com una cosa que s'ha d'estudiar. I no la vivim. Si et proposes fer-la viure com un mitjà des que els teus fills són nadons, estaràs regalant un aprenentatge d'allò més valuós que els servirà per tota una vida.

Si tens en compte les idees clau que t'he proporcionat en aquest article, la cosa pot sortir molt però que molt bé ;) Si tens qualsevol pregunta o dubte al respecte, estaré encantada que et posis en contacte amb mi! Compartir neguits i inseguretats pot resultar molt i molt útil per a tothom!