Què passa si una embarassada té dèficit nutricional?

Si hi ha una dieta amb dèficit nutricional, incideix en la salut de l'embarassada, i pot provocar malformacions i diverses malalties en el bebè

El dèficit nutricional es dona quan hi ha una carència en l'aportació de calories, greixos, proteïnes, glúcids, vitamines i minerals diàriament i no s'arriba a cobrir les necessitats de l'organisme en l'embaràs. L'aportació idònia de calories diàries se situa entre les 2.200 i les 2.550 i l'OMS aconsella repartir en 38 grams de proteïnes, 65 g de greixos i 400 g de carbohidrats.

I és que mentre que les proteïnes són indispensables pel desenvolupament dels teixits fetals, els greixos faciliten l'energia i contribueixen a la formació de les estructures cerebrals, els hidrats de carboni subministren energia a l'organisme de la mare i al del futur nadó.

Si hi ha una dieta amb dèficit nutricional, incideix en la salut de l'embarassada, i pot provocar malformacions i diverses malalties en el bebè. L'alimentació de la mare influeix en el creixement i el desenvolupament, així com en la formació del cervell i sempre ha de tenir la supervisió del ginecòleg. 

En l'embaràs es recomana evitar l'abús dels carbohidrats simples, com ara el sucre i els dolços i que els greixos siguin d'origen vegetal com l'oli d'oliva, desplaçant les mantegues. A més, l'aportació de calci haurà de ser més gran; ja que si no existeix aquesta reserva el fetus recorrerà a les reserves òssies de la mare, per això haurem d'incrementar la ingesta de iogurt, llet i formatges. Les fruites i verdures ajudaran a aportar vitamines i minerals, sense oblidar les proteïnes de la carn, el peix i els ous.

Els fruits secs sense sal ajuden a combatre el dèficit nutricional. A més, és important consumir àcid fòlic tres mesos abans de l'inici de la gestació i almenys durant el primer trimestre per evitar l'espina bífida.

Més informació