Com fer una panera dels tresors

La panera dels tresors és una meravella i gaudir-ne amb els meus fills ha estat un regal genial. Seure a terra amb ells i veure com descobrien, tastaven, llepaven, rascaven, oloraven, tocaven i escoltaven els matisos que els diversos objectes i materials que formaven part de la nostra panera els oferien, ha estat una de les millors experiències que hem pogut gaudir plegats.

Els meus fills han gaudit de colors, olors, textures i materials que les joguines convencionals no els proporcionen i jo he gaudit veient com exploren i com es meravellen pel que descobreixen i com innoven combinant diversos elements que la seva mirada neta els porta a utilitzar de manera creativa.

La panera dels tresors, està basada en el llibre "El joc de la descoberta" de Tere Majem i Pepa Òdena. Colección Temas de infancia, número 22. AM Rosa Sensat. Barcelona, 1994. Tal com el seu títol indica, facilita als nens el descobriment d'estímuls i és molt recomanable de llegir. Explica els mecanismes del joc, les seves intencions, els beneficis de posar-lo en pràctica i l'evolució del joc quan el nen ja camina, el que s'anomena "el joc heurístic". Per a mi, va ser l'inici d'un camí cap a compartir amb els meus fills l'alegria dels seus descobriments i cap a la recuperació de la meva capacitat de deixar-me sorprendre per l'entorn…

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

A casa nostra, la panera dels tresors només sortia quan jo podia estar asseguda a terra amb els nens. Ho teníem tot guardat en una bossa i cada vegada que hi jugàvem, només treia uns quants objectes. Cada dia diferents. És molt important no deixar mai els nens sols amb la panera per evitar accidents, ja que els materials no han passat cap control de seguretat. Jo considerava la panera com un joc a part dels altres i ho recollia tot quan no podia ser al costat dels nens.

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

Els objectes que vàrem posar a la nostra panera inicial són aquests (referents a la fotografia superior):

- rul·los amb velcro

- con de plàstic de fil per a cosir a màquina

- batedora de metall

- taps de detergents (del tipus que veieu a la fotografia, grans i alts)

- tub de cartró

- pilota de tennis

- colador de plàstic

- cartereta de pell amb cremallera

- petxina gran

- llima

- colador

- guant de treure pols

- brotxa d'afaitar

- pedra tosca

- pinça d'estendre roba

- cistelletes de vímet de colors

- raspall de dents plegable

- premsa d'empanades

- coco

- portallapis de metall (estoig)

- ou de sargir

- esponja natural

- raspallet de fusta i crin

- collaret de boles de fusta de colors

- capseta de fusta

- escorça

- pilota de suro

- pinya

- fregall salvaungles

- raspall plegable

- capsa de cartró

- esponja sintètica

- cargol i femella (molt grossos)

- bosseta de gassa

- tap de suro

- bosseta de ras

- flamera de metall

- joguina de gos (sense utilitzar és clar!)

- llibreta sense espiral

- estri per a massatge

- cartereta de vellut

- tap de vidre

- glaçonera de silicona…

Amb el temps, la quantitat d'objectes va anar creixent tant, que em vaig veure obligada a crear diverses paneres de tresors temàtiques i anar-les combinant segons els dies. Així varen néixer la Panera de les Olors, la Panera dels Sons i de la Música, la Panera de les Capses, la Panera de les Pilotes, la Panera dels Retalls de roba... Totes encaminades a despertar els diversos sentits dels nens.

La Panera de les Olors està formada per conjunt de saquets cosits amb roba de cortina i doble costura per tal que no deixin escapar res del contingut. Vaig triar un color cru molt suau per tal que els colors de la roba no entorpissin l'exploració olfactiva. A dins hi vaig posar escorces de mandarina i de taronja, troncs de vainilla i de canyella, fulles de llorer, granets de carcadais, roses de pitiminí i claus d'olor. La textura dels diversos continguts en branca, flor, escorces seques i en granets ofereix al mateix temps diversitat al tacte i ajuda a encuriosir al nen.

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

La Panera dels Sons i de la Música conté un munt d'estris que emeten sorolls. Alguns han estat fabricats a casa com unes ampolletes amb llavors a dins; altres, com la capseta de música, ens han arribat com a record d'algun viatge dels avis; altres, són directament instruments musicals o de percussió. Maraques, xiulets, cròtals, un triangle, algun tambor, una flauta, bastons musicals, una pandereta, picarols, uns sonalls africans…

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

La Panera de les Capses agrupa un munt de recipients amb estratègies d'obertura diferents que ajuden a practicar la coordinació oculomanual. Potser és per a nens una miqueta més grans, ja que requereix habilitats un xic més desenvolupades depenent dels objectes que contingui la panera i anar provant i deduint mecanismes d'obertura: de rosca, a pressió, amb encaixos… Hi tenim capses de cartró, envasos de plàstic, un estoig amb cremallera, una cartera amb velcro i butxaquetes, la funda d'unes ulleres d'aigua, la capsa metàl·lica d'uns caramels, l'envàs d'un compacte solar… Hi hem passat hores senceres investigant!

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

La Panera dels Retalls de roba és molt divertida perquè et permet jugar a "TAT" amb els nens i garanteix rialles. Hi tenim tot tipus de retalls amb colors i textures diferents: tul, malla, saca, un mocador de coll, folre polar, llana dels pirineus, un jersei tallat, seda, viscosa, vellut i cotó. Les experiències associades al tacte dels teixits amb la pell són increïbles i valen molt la pena.

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

La Panera de les pilotes ofereix una experimentació molt interessant si es combina amb tubs i recipients. És el que s'anomena el Joc Heurístic. Els ajuda a preveure la velocitat de desplaçament dels objectes a l'interior dels tubs per tal que surtin per l'altre extrem, a gaudir de l'acumulació d'objectes dins dels recipients, a comparar textures i pesos dels diversos materials amb què estan fetes les pilotes, a veure quins objectes es poden posar dins els altres en funció de la grandària, etc. Vàrem arribar a recollir pilotes d'escuma, de ganxet, de malabars, de goma dura, de marbre, un ou de fusta, una piloteta de rugbi… i hi vàrem afegir globus, llavors, pedretes i tot el que tenia forma semblant a una esfera. Alguna poma i taronja també hi va anar a parar. El joc, l'experimentació i l'entreteniment que aporta al nen aquesta combinació de materials és inimaginablement rica.

A més, vàrem preparar un parell de jocs amb Taps metàl·lics i amb Taps de plàstic recuperats de la panera dels tresors inicial que també varen tenir molt d'èxit a casa i ens varen oferir fantàstiques hores de joc i descobriment.

Com fer una panera dels tresors- Pares i Nens

Us animo a seure a terra una estoneta amb els vostres fills per gaudir de les experiències que les diverses paneres dels tresors proporcionen i de veure com descobreixen i exploren els seus sentits. De veritat que val la pena… Si voleu llegir algun dels moments especials que aquests jocs ens ha proporcionat a la nostra família, podeu visitar els enllaços d'aquí sota, per a nosaltres, són els veritables tresors que ens han regalat les nostres paneres… Us desitjo a vosaltres el mateix.

Enllaços de referència:

La panera dels tresors a manetesicosetes 

La panera de les olors a manetesicosetes 

La panera de les capses a manetesicosetes 

La panera dels sons i de la música a manetesicosetes 

La panera dels retalls de roba de manetesicosetes 

La panera de les pilotes a manetesicosetes

Els taps de metall de manetesicosetes 

Els taps de plàstic de manetesicosetes 

La panera dels tresors dins l'aigua a manetesicosetes