Es pot preveure l'addicció al joc dels adolescents?

Es calcula que a l'Estat espanyol un de cada tres menors ha accedit alguna vegada a jocs d'apostes

Actualment es parla molt als mitjans de comunicació de l'augment de jugar els adolescents i els joves a les apostes, principalment les esportives i els jocs d'atzar, tant de forma on-line com presencial.
Des que l'any 2011 es va autoritzar el joc on-line, els jocs d'atzar han crescut moltíssim, convertint-se en una activitat molt popular. El Govern preveu publicar oficialment les mesures i recomanacions facilitades per l'OCU, el Defensor del Poble i d'altres entitats i organismes experts en aquest tema.
L'addicció al joc es considera una droga tan potent com poden ser l'alcohol, el tabac i les drogues, perjudicant la salut del que juga i també del seu voltant familiar i social.
Els tipus de jocs més habituals són les apostes esportives (64,9%), els jocs de cartes apostant diners (17,2%) i els videojocs (15,9%).


El perfil de les persones addictes fa uns anys era entre els 35-40 anys, però actualment s'avançat als 20-40 anys. Amb la facilitat de disposar d'Internet i dispositius mòbils, els joves i adolescents poden apostar fàcilment. Encara que està prohibit per menors de 18 anys, es calcula que a l'Estat espanyol un de cada tres menors ha accedit alguna vegada a jocs d'apostes.
Segons l'opinió dels experts començar aviat a jugar incrementa el risc de tenir problemes més tard d'addicció al joc.


Els jocs d'atzar i els videojocs són dues activitats d'oci amb efectes negatius similars, com comportaments d'aïllament social, irritació, baix rendiment escolar, conflictes interpersonals, petits robatoris per aconseguir diners per jugar, etc.


S'ha comparat si hi ha diferències en el comportament de jugadors on-line i off-line i aquestes són similars, encara que els jugadors on-line tenen més risc per desenvolupar problemes de síndrome d'abstinència o no comentar als seus familiars sobre la seva conducta de joc.


Alguns factors que influeixen en l'augment de l'addicció al joc són:

  • La difusió de la publicitat en els mitjans de comunicació utilitzant esportistes i famosos entre els joves, en lloc de promocionar l'ús saludable de l'esport.
  • El difícil control per part dels pares i mares de la utilització que fan els seus fills i filles de les noves tecnologies.
  • Les intervencions preventives d'aquest problema considerat de salut pública s'han de dirigir cap a:
  • Potenciar activitats d'oci saludable per evitar considerar els jocs d'atzar com activitats principals d'entreteniment i que no comporten cap risc.
  • Regular la difusió i la publicitat per protegir als menors i joves i no potenciar aquests tipus de jocs.
  • Fer campanyes de sensibilització i prevenció de conductes additives, dirigides als adolescents, famílies, tutors i a la societat.


 

Més informació