Perquè és important limitar l'ús dels videojocs?

El 80% dels nens i nenes entre 6 i 10 anys i el 78% dels que tenen entre 11 i 14 anys són usuaris de videojocs

Un dels jocs que segurament més es regalaran en aquestes festes seran els videojocs per a nens i nenes i també pels adolescents. Encara que la majoria en fa un ús adequat, segons dades de l'Associació Espanyola de Videojocs, a l'estat espanyol el 80% dels nens i nenes entre 6 i 10 anys i el 78% dels que tenen entre 11 i 14 anys són usuaris de videojocs i això comporta que va augmentant el percentatge de jugadors menors en risc d'addiccions.


L'Institut de la Ment Infantil, organisme nord-americà, fa unes recomanacions pràctiques pels pares i mares per limitar l'ús dels videojocs a la infantesa.

  1. Tenir un temps de joc saludable. Per exemple, dues hores els caps de setmana o els dies que no hi ha escola. Entre setmana entre 30 i 60 minuts al dia en horari escolar, sempre després d'haver fet les tasques escolars i domestiques. Pels nens i nenes menors de 6 anys caldria reduir aquests temps.
  2. Assegurar-se de conèixer quins tipus de videojocs estan jugant, fent-los preguntes i consultant nosaltres les instruccions, webs de funcionament, etc.
  3. Tenir en compte que sempre podem revaluar els temps acordats de joc de forma realista. És més fàcil relaxar-los que restringir-los.
  4. Reemplaçar els temps de jugar amb els videojocs amb altres activitats que també siguin gratificants per ells i els hi suposi també un reforç positiu. Per exemple fer alguna activitat familiar els caps de setmana.
  5. Promoure la lectura que els hi agradi a qualsevol edat, tant és per llegir còmics, novel·les fantàstiques, etc.
  6. Un aspecte que cal que els pares i mares controlin és quan juguen a videojocs grupals que resulten més addictius, perquè ofereixen reforços positius i afavoreixen els llaços interpersonals del grup, la construcció d'un sentiment de pertinença, l'augment del desig per jugar i sobretot la pressió del grup de no fer-ho.

També pot succeir que quan estan competint augmenta la seva adrenalina i poden reaccionar de forma exagerada i dir coses o paraulotes que no dirien cara a cara. Han de comprendre que les normes de conducta han de ser iguals quan juguen a videojocs com en les relacions familiars, socials i quan estan a l'escola.

 

Més informació