Nadal, regals i altres temes

Nadal, regals i altres temes- Pares i Nens

Per començar diré que a mi mai m'ha agradat el Nadal.

A veure, potser quan era petita, em feia il·lusió la màgia, les llumetes, els aparadors, veure la meva família al voltant de la taula, però va durar ben poc. A mesura que m'he anat fent gran els Nadals eren més un record dels que no hi eren i una bona època per treballar molt aprofitant les vacances dels estudis.

Ara en tenir fills, aquesta màgia i il·lusió retornen, mires pels teus i vols que visquin allò que et feia tanta il·lusió. A la vegada no puc obviar el que són per molts, aquestes festes, una època hipòcrita i de consum excessiu.

El nostre calendari és un esdevenir d'actes socials i en formem part en menor o major mesura, si no viuríem en una cova aïllada del món. Així que he intentat fer veure als meus fills que el Nadal no és aquesta època consumista i de felicitat absoluta on els regals cauen a tort i a dret on tot s'hi val.

És difícil i dur, ho sé... Perquè no tothom pensa igual i formem part d'una família on els altres membres també tenen quelcom a dir, eduquen i fan el que ells creuen és millor pels nostres fills (àvies, tietes, padrins, cosines, ....).

L'excés d'anuncis televisius en horari infantil, a canals infantils de publicitat dirigida exclusivament al consumisme infantil ho trobo excessiu, aberrant i tòxic. I aquest catàleg de Nadal que molta gent els hi dóna als nens perquè marquin el que volen o trobo horrible. Cadascú fa el que pot i el que vol, per tant no m'hi penso posar. L'únic que s'ha de ser és coherent i responsable amb què es fa.

Jo sabia el que no volia pels meus fills, no els vull educar en el consumisme, en tenir per tenir, en tenir-ho tot perquè tal "o qual" ho té, ... I és dur.... És dur dir que no, és dur dir que no es pot tenir tot, és dur educar en la frustració i el sacrifici, perquè, què bonic és veure que els nostres fills ho tenen tot al seu abast, que no els falta de res, i que tot el que demanen ho tenen i no tenen cap sentiment de fracàs o frustració.

Però el món no és així, o el món que jo vull, no vull que sigui així, per tant intento la cooperació entre germans, els jocs comuns i que el Nadal els portin coses que realment necessiten (roba, calces, mitjons, pijames, motxilla de l'escola, ...), vals per fer excursions amb els pares (no cal anar lluny, tot té el seu encant i segur que en trobeu de ben a prop!) regals que no siguin sexistes, que els faci volar la imaginació i si pot ser fets a mà.

Les disfresses tenen un gran espai dins del món dels nens, jugar a disfressar-se és genial i sobretot si és amb teles diferents on ells puguin crear-se les seves pròpies disfresses, llençols, teles, pintures, faldilles, roba vella i disfresses convencionals. I llibres! Regalar llibres és regalar un món sencer!

Us deixo algunes idees (no totes, només algunes i podem entre tots fer una gran llista)

LLIBRES:

Elmer, El buit, El monstre de colors, El cassó d'en Gerard, La gota i el cirerer, El petit Príncep, Kinklous escorça, El petit Vampir, Emocionari, Com funciona el món, Wonder, Guia d'ocells per a nois i noies (i altes guies), Coraline, El ninot de neu, Bola de Drac, El detectiu Connan, (vegeu la nostra blogger especialista en lectures infantils Judith Franch)

JOCS:

Cartes de l'Uno, Kapla, trencaclosques, jocs de peces per muntar, plastilina, fang, daus storytalles, pintures, jumping clay, dominó, parxís, micado, tres en ratlla, com fer el teu jardí, com fer el teu hort, construir una capsa niu, fer menjar, qualsevol joc de sobretaula amb valors, ...

SORTIDES:

Val per fer una sortida amb els pares a......(tot l'entorn proper és una meravella, no cal anar lluny ni grans viatges), descobrim el que tenim!

Espero que aquestes reflexions i idees us donin encara més idees de com voleu enfocar el Nadal pels vostres fills i filles. Que acabeu de passar unes felices festes!!