Alternatives de joc a les pantalles

Jocs Alternatius a les pantalles- Pares i Nens

Estem envoltats de pantalles: mòbils, televisions, tauletes, phablets… Són a tot arreu i aconsegueixen captar la nostra atenció de forma continuada… I si per als que hem nascut en l'era predigital han esdevingut una necessitat sobrevinguda… us podeu imaginar quin impacte tindran sobre les generacions posteriors?

És un tema carregat de controvèrsia. Per començar existeix una lògica preocupació sobre com introduir la tecnologia als més petits, quina edat és la més adient i com cal fer-ho. També existeix un debat sobre les hores d'exposició dels infants a les pantalles i sobre quan i com els hi hem de permetre tenir dispositius propis.

Encara que no és l'objectiu d'aquest article, sí que des de Jugaia prenem una posició pròpia. Tal com assenyalen molts especialistes, (entre ells l'Acadèmia Americana de Pediatria, la Japonesa o la Canadenca) cal evitar totalment l'exposició de pantalles als nadons menors de 18 mesos doncs es troben una fase del desenvolupament on cal potenciar la interacció amb les persones i l'entorn físic. A partir d'aquesta edat i fins els 7 o 8 anys, cal limitar molt i molt el seu ús: parlem d'una d'exposició diària màxima d' una hora o d'una hora i mitja sumant totes les pantalles. Més endavant podrem anar progressivament augmentant-ne l'exposició, sempre construint un diàleg entenedor i unes mínimes regles lògiques. Capítol a part mereix l'adolescència, on caldrà que el "ja-no-tant-infant" assumeixi la responsabilitat del seu ús tal com fem amb molts altres aspectes de la vida.

Sigui com sigui, aquestes són algunes recomanacions que hem fet nostres a partir de l'opinió d'especialistes però que cal adaptar a la realitat familiar de cadascú. Ara bé, sí que us animem a vigilar de prop (sense alarmismes, si us plau.. ?) reaccions anòmales a l'ús excessiu de pantalles com poden ser l'alteració de la son o el dèficit d'atenció…

I com des de Jugaia ens agrada ser propositius, us deixem aquí algunes alternatives de joc a les pantalles. Potser no resulten tant colpidores a primer cop d'ull com els jocs de mòbil o de consola, però són de les que deixen empremta al llarg dels anys.

Per als més petits

Us proposem jugar amb els sentits. En comptes de mirar la pantalla, juguem amb el reflex d'unes boles amb efecte mirall que ens tornen la nostra imatge. Podem projectar-hi llum, usar-les al terra, amb líquid, i com que roden, perseguir-les per casa.

Cliqueu aquí per veure el joc

També podeu provar amb aquests elements de joc lliure… amb ells podran classificar, agrupar, ordenar, seriar…tot alhora sentint la calidesa dels materials.

Cliqueu aquí per veure el joc

Per als infants de 3 a 6 anys

Us proposem aprofundir en el món sensorial amb un element ple de possibilitats: una taula de llum. Podeu fer-la a casa vosaltres mateixos a base de mobles d'Ikea o comprar-ne una de feta.

Sobre aquesta taula podreu fer-hi construccions, jugar amb la superposició de colors, descobrir els números, jugar amb els líquids, jugar amb la sorra, crear espais d'intimitat, treballar les emocions… En el fons és com una tablet però molt millor ja que ens endinsa en un joc no dirigit, molt més creatiu i dinàmic.

Cliqueu aquí per veure el joc

Dels 6 als 12 anys

Per a aquestes edats us proposem per un costat jocs de construcció i d'altra banda jocs d'exterior.

D'entre els primers, que n'existeixen un munt que permeten fer coses increïbles, us destaquem aquest: Tomtect. Amb ell es poden construir les coses més increïbles des d'edificis a formes geomètriques, passant per animals, ponts, la torre Eiffel, cotxes…

Cliqueu aquí per veure el joc

D'altra banda, ara que ve el bon temps…us proposem inciar-vos en el món de l'astronomia amb un telescopi de principiant… us ben assegurem que és un tema fascinant que desperta la curiositat i crea una addicció positiva…

Cliqueu aquí per veure el joc

I a partir d'aquí…

Entreu en el món dels jocs de taula. Podeu jugar en família i cercar la complicitat que és difícil de trobar en altres moments.

D'entre ells, us recomanem que exploreu el món del jocs cooperatius, alguns d'ells pensats per a joves com el "Rescate" on fareu de bombers.

Cliqueu aquí per veure el joc

Encara que també n'hi han amb temàtiques diferents com "L'Illa Prohibida" on faríem de caçadors de tresors o el "Zombies 15' " on intentem salvar-nos d'una apocalipsi zombi.

Cliqueu aquí per veure els jocs

Ja no podeu dir que no hi ha alternatives a les pantalles!

Fins aviat