Nova guia 2016 per a l'Alimentació en la Primera Infància

Nova guia 2016 de Recomanació en l'alimentació en la primera infància- Pares i Nens

El passat mes de maig es va presentar la nova guia de recomanacions de Salut Pública per a l'alimentació de nens i nenes de 0 a 3 anys editat la Generalitat de Catalunya . La guia és fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens de diferents professionals de la pediatria, la pedagogia, la nutrició i la dietètica.

En aquesta nova edició hi ha novetats significatives, respecte a l'anterior guia de 2009. A grans trets, la nova guia aposta per la filosofia "baby-led-weaning", que és la introducció de l'alimentació complementària regulada pel nadó.

Els canvis més significatius de la nova guia són:

  • Alletament matern exclusiu fins als 6 mesos
  • Introducció progressiva i flexible de nous aliments
  • Reduir les quantitats de menjar
  • No allargar el tirturat

Les recomanacions segueixen el criteri de l'alerta de l'Organització Mundial de la Salut, segons ha explicat la dietista i nutricionista de l'Agència de la Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador. Segons els experts, a partir dels sis mesos es poden afegir de manera gradual nous aliments com ara hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca, aixafats o mòlts i, oli d'oliva verge.

Pel que fa a les quantitats i les preferències, la guia dóna especial importància a l'acte de l'alimentació per consolidar l'adquisició d'hàbits salutdables en l'edat adulta així com per reforçar vincles amb la cuidadora, pare o mare. En aquest sentit, es recomana deixar que siguin els nens qui decideixin la quantitat que volen menjar. S'ha de respectar quan el nen o nena diu que no pot més.

La guia aporta alguns menús d'exemples tant per la llar com per les escoles bressol.

Piramide alimentació

Segons apunta el document, és recomanable no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada. Incorporar trossos, aixafats i sòlids permet oferir opcions diferents de textures, olors i colors i així, el nen aprèn a menjar de manera autònoma.

Els experts que han treballat en la guia, han buscat que l'alimentació dels més petits sigui "variada, suficient, equilibrada i individualitzada, d'acord amb les necessitats dels nens i no de les normes paternes".

Podeu descarregar-vos la guia aquí:

Icona PDF Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3)