Fins a les quantitats més baixes d'alcohol i tabac poden afectar el futur bebè

Moltes mares i pares pensen que si es consumeix en quantitats petites, no hi ha risc

Fa temps que es coneix que beure alcohol i fumar tabac en l'embaràs pot ocasionar danys en el futur bebè a curt i llarg termini. Tot i això, moltes mares i pares pensen que si es consumeix en quantitats petites, no hi ha risc, per la qual cosa és important recordar els seus perillosos efectes. I és que uns estudis recents sobre l'afectació del consum del tabac i l'alcohol en el fetus van trobar que fins a les quantitats més baixes d'alcohol i tabac en l'embaràs poden afectar el desenvolupament cerebral de l'infant.

L'estudi publicat a la revista JAMA Pediatrics elaborat per un grup d'investigadors de la Universitat de Columbia a Nova York va analitzar els efectes de diferents quantitats d'alcohol i tabac durant l'embaràs i van concloure que no existeix cap quantitat segura. Aquesta és la primera investigació que mostra que qualsevol nivell d'alcohol en l'embaràs pot alterar l'activitat cerebral de l'infant, independentment de si es va consumir només en el primer trimestre, si es va consumir en nivells baixos durant l'embaràs o si es va consumir de forma regular en tota la gestació. En tots els casos afecten el nadó.

Amb relació al consum de tabac, ja que a l'estudi es van supervisar els efectes de les dues substàncies tòxiques en els nadons a través d'electroencefalogrames, a banda d'efectes sobre el cervell, no s'ha trobat cap quantitat de consum de tabac segura durant l'embaràs, pel que el més recomanable és evitar-lo totalment.