Postures de part: Quines existeixen i en què es diferencien

La tria de la postura de part és molt personal i dependrà de cada dona

Les postures de part és personal i depèn de cada futura mare. No existeix una postura de part perfecta, sinó aquella amb la que la dona se senti millor i més segura. A més, es pot fer una combinació de diverses postures en el procés de part. Aquestes són les postures de part.

Postures de part horitzontals. Aquestes són les què la mare està en una posició estirada:

  • Posició ginecològica: Anomenada també com de decúbit supí o litotomia, és una posició en la qual la dona està estirada sobre l'esquena sobre el llit o taula de parts, amb els peus subjectes als estreps.
  • Posició McRoberts: La mare s'estira sobre la seva esquena i flexiona i porta les seves cames cap a l'abdomen. Aquesta és una posició poc utilitzada, ja que sol recórrer a ella en casos de distòcia d'espatlles, ja que ajuda a alliberar el sacre i augmentar el diàmetre de la zona pelviana.


Postures de part verticals: Aquestes són les què la mare està a peu dret:
Les postures de part horitzontals ofereixen més llibertat de moviment, un fet bàsic per a tota mare al llarg del part.

  • Dempeus: És la postura que la dona està dreta i amb el suport de les seves cames. En aquesta postura és necessària un suport que pot ser una paret, una barra, una corda o una persona. Aquesta posició afavoreix l'oxigenació del futur nadó.
  • De cames: Aquesta postura fa que la sortida pelviana s'obri a la seva màxima capacitat. Un fet que facilita la rotació del nadó i el descens en un part difícil. La postura de cames requereix menys esforç per part de la mare i es pot realitzar sobre el llit o directament a terra.
  • Semiasseguda: La posició semiasseguda facilita que la dona descansa i permet el monitoratge fetal. També és una bona alternativa per al personal sanitari encarregat del part. A banda i en estar incorporada, la mare pot veure com evoluciona el part. En determinats hospitals hi ha butaques de part especialment pensades per aquesta posició.
  • Asseguda: Si el part es practica asseguda sobre un tamboret o una cadira que ho permeti, la dona es pot tirar endavant per descansar després de cada contracció. Aquesta postura permet que la futura mare rebi massatges per alleujar els dolors a la part baixa de l'esquena que algunes dones experimenten en el part.