Com els pares poden ajudar que els bebès naixin sans?

Si l'embarassada evita prendre una copa, el pare tampoc ha de beure

Durant l'embaràs no només les mares han de tenir cura del futur bebè, ja que l'home també pot transmetre gens anòmals causants de defectes i perquè, a més, pot prevenir els defectes produïts per substàncies ambientals. Així, el pare ha de ser conscients de les recomanacions necessàries per ajudar la futura mare a seguir-les sense angoixar i impedir que s'hi exposi. 

De manera que si l'embarassada està intentant no fumar, la parella que té al costat no hauria de fumar, ni fer-ho al seu costat, ja que aquest fet desencadena angoixa i tensió. A més, passaria a ser fumadora passiva amb els riscs que pot comportar sobre el nadó. Si l'embarassada evita prendre una copa, el pare tampoc ha de beure, ni tampoc afavorir les ocasions per fer-ho, el mateix amb el cas dels embotits, si l'embarassada no en pot menjar durant el seu estat de bona esperança. L'embaràs suposa un esforç per a la dona, especialment quan la mare és primerenca, ho ha d'atendre altres fills, pateix un problema de salut o té estrès per la feina. Quan el pare és coneixedor d'alguna d'aquestes problemàtiques ha de donar un suport i ajudar a la dona evitant massa esforç i angoixa, i animant-la a seguir les recomanacions del metge. A més, el pare ha de fer un esforç perquè l'embaràs transcorri en un ambient agradable i relaxat. 

També seria bo que el pare acompanyi a la futura mare als cursos de preparació a la maternitat per evitar situacions de risc quan arribi el dia, ja que la seva companyia paterna pot alleujar la mare en el part.