Viure en la incertesa

Nens i adolescents han aguantat la incomoditat de les mascaretes, les limitacions que imposaven les bombolles i les restriccions de mobilitat dins els centres educatius com uns campions

La incertesa és l'estat de falta de seguretat sobre el coneixement, caracteritzat pel dubte. Es refereix a situacions que impliquen informació desconeguda i s'aplica a prediccions d'esdeveniments futurs que creen inquietud. 

Vivim temps incerts. I les criatures de totes les edats, també. I no toca una altra que aprendre a viure amb aquest fet.

Incerteses generals i incerteses personals que ens han sacsejat a tots amb major o menor mesura aquest 2020. El virus és tossut i ens recorda contínuament que no som els amos i que no podem obviar-lo i viure com si res passés.
La Comunitat Educativa d'arreu ha sobreviscut a un primer trimestre complicat. El suport de l'Administració ha estat escàs, però la col·laboració d'alumnes, famílies, mestres i equips directius, ha fet possible que el balanç final d'un trimestre que va començar ple d'incerteses hagi estat positiu i ha vingut a demostrar que la presencialitat a l'escola és insubstituïble.
Si una cosa ens ha ensenyat aquest 2020, és que les criatures són més fortes del que ens pensem i més disciplinades que els adults. 

Els nens i adolescents ens han demostrat que són capaços de prendre's seriosament els advertiments i les normatives que els hem imposat. Han aguantat la incomoditat de les mascaretes, les limitacions que imposaven les bombolles i les restriccions de mobilitat dins els centres educatius com uns campions. I s'han queixat poc.

Aprofitem aquestes festes de Nadal per felicitar-los pel seu comportament. I per recordar-los que davant de la incertesa cal fer exactament el que han fet: adaptar-se i mantenir-se ferms. Donem-los les gràcies, perquè aquest any ens han donat moltes lliçons de vida. I animem-los a continuar en aquesta línia, perquè sembla que el primer trimestre del 2021 no serà senzill. Potser aquest any no han après a dividir per dues xifres, o no han memoritzat les capitals de comarca; però han après a conviure amb la incertesa. 

I aquest aprenentatge no té preu.