Experimentem l'hivern!- Pares i Nens

Ja fa un temps que tenim l'hivern aquí amb nosaltres, fent-nos passar fred. Amb els nens/es d'infantil es poden fer un munt d'activitats relacionades amb aquesta estació, però jo he decidit pensar una mica més enllà i fer-ne una que no caigui en el tòpic i típic...

Per descobrir l'hivern s'ha de viure: sortir al carrer, sentir el fred, l'escalfor de quan entres a casa, posar-te la bata, els mitjons gruixuts, les sabatilles, jerseis, gorro, guants, … !

Per descobrir l'hivern podem anar a la muntanya, a tocar la neu, a fer un ninot de neu, a veure nevar, ploure, a sentir el vent per tot arreu i el seu soroll.

Per descobrir l'hivern podem mirar el temps a les notícies, posar-nos les botes d'aigua quan diuen que plourà i anar a fer "xip xap" als bassals d'aigua.

Per descobrir l'hivern ens podem prendre una bona xocolata calenta amb xurros!

I a l'hora de fer activitats amb pintura, simplement he pensat en colors que el podrien representar. El blanc. I perquè el blanc sigui ben vistós... sobre el negre. He pensat també en experimentar i deixar-se portar.

Ni "pinta aquí", ni "fes això", ni "suquem els ditets i fem ditades per fer neu". El diàleg amb ells/elles, més o menys ha anat així:

-De quin color és la neu?

-Blanc!

-I la nit, que és fosca? De quin color és el cel per la nit?

-Negre!

-Voleu fer neu sobre una cartolina negra i pintar amb el color blanc?

-Sí!

Els més petits/es no responien, però els ha semblat bé la meva proposta i han participat encantats.

També ens podem trobar amb que no vulguin pintar amb el color blanc, en aquest cas jo els pregunto quin color volen i que triïn.

I si algú no vol pintar, ofereixo alternatives i intento motivar.

Finalment, he dit…

"Aquí teniu pintura de color blanc i una cartolina negra".

Deixem-los lliures perquè surtin coses tant boniques com aquesta… Benvingut fred!

(Ho han fet nens/es des de 1 any als 2 anys)

Material:

  • Pintura blanca
  • Cartolina negra
  • Adhesius blancs grans
  • Cotó fluix
  • Pega

Posem bates per pintar, i comencem amb la pintura blanca. La posem en un plat o un recipient còmode perquè ells mateixos es puguin servir. Un cop han acabat de pintar, deixem que s'assequi bé.

I l'endemà continuem amb la resta… pega, cotó fluix i adhesius blancs!

És tota una experiència lo del cotó fluix, perquè se'ls queda enganxat als dits i per tot arreu, hi ha qui li agrada i qui no. També en general, amb la pintura, amb els materials que utilitzem, … observem què passa!