Guia per saber si el meu fill ja pot anar sol a l'escola

En una població petita entre els 9 i els 10 anys és una bona edat per iniciar-se en anar i tornar sols

A mesura que els infants van creixent volen guanyar en llibertat, per anar deixant que guanyin aquesta autonomia tan desitjada, hem de valorar diferents aspectes i més quan es tracta d'anar sols a l'escola. En aquest cas hem d'analitzar bé el punt maduratiu del nen o nena i a quina distància vivim del centre educatiu.

 

És suficientment madur?

Un dels primers aspectes a valorar és el nivell de maduratiu de l'infant, ja que no tots maduren a la mateixa velocitat, ni a la mateixa edat. Hem de saber que coneixen el funcionament dels semàfors i altres senyals de trànsit a més de saber com actuar davant un pas de zebra sense regular per semàfors i com actuar abans de creuar. Un altre de les coses que ha de saber és que una vegada surt de l'escola ha d'anar directament i immediatament a casa. En el cas que sigui necessari es pot proporcionar un telèfon mòbil i explicar com actuar en cas d'emergència, demanar ajuda a una botiga on coneixem algun treballador, auxili a algun policia...


Vivim a prop de l'escola?

El tipus de ciutat o municipi és un altre aspecte a valorar per saber si estan preparats per anar sols. No és el mateix viure en un poble on poden anar caminant a l'escola, que agafar el transport públic. En una població petita entre els 9 i els 10 anys és una bona edat per iniciar-se en anar i tornar sols, però si hi ha un transport públic haurem d'esperar als 12 anys, com a mínim.Posar-ho en pràctica?

Abans que els infants vagin sols han de practicar el recorregut. També podem fer un aprenentatge per etapes. Podem quedar en un punt intermedi, després combinar dies... en funció de com evolucioni. També se li ha d'explicar amb quins perills es poden trobar, sense inculcar-los la por.