El rol de la família en l'aprenentatge de l'anglès dels fills

El rol de les famílies en l'aprenentatge de l'anglès dels fills- Pares i Nens

Sovint em trobo amb mares i pares que em demanen intrigats com potenciar l'aprenentatge de l'anglès amb els seus fills o filles. Sí que és cert que, tractant-se d'una llengua estrangera, hi ha una sèrie de factors que s'han de tenir en compte, i dels quals he parlat sovint en aquesta revista.

Cal, però, no perdre de vista el sentit comú i la importància dels hàbits dels pares i mares. M'agrada comparar el tema de l'anglès amb l'amor envers la lectura. Els teus fills valoraran la lectura si a casa no llegiu? Entendran el per què? Entendran què t'aporta i podràs transmetre'ls per què allò té un valor per a tu? Evidentment que no.

A l'hora de parlar de l'aprenentatge de l'anglès, passa el mateix. He parlat sovint amb pares que volen de totes totes que els seus fills aprenguin anglès, i quan els preguntes a ells pel valor que atorguen a aquesta llengua, fan una ganyota i no saben trobar raons en primera persona per donar-te.  Dit d'altra manera, no el consideren important pel seu dia a dia. Aquí cometem un error. He dit molt sovint que l'anglès no és una assignatura, però si no ajudem a les noves generacions a viure-la, a trobar-hi les raons que s'amaguen rere el domini de la llengua… doncs els estem fent un flac favor i entrem en una gran contradicció.

Com ho pots fer per transmetre les raons rere l'anglès?

- Valora el veure món i expressa-ho sovint amb els teus fills

- Parleu sovint a casa del que passa arreu del món

- Valora les cultures diferents a la teva i mostra-ho als teus fills

- Mostra curiositat envers l'anglès quan escoltis cançons o llegeixis quelcom en anglès

- Si aneu de viatge, desperta la curiositat per aquell destí en concret i compartiu l'emoció que genera la preparació d'un viatge

- Encara que no parlis l'anglès, no mostris vergonya d'intentar-ho davant dels teus fills (si et mostres avergonyit, als teus fills els passarà exactament el mateix)

- Naturalitza el fet de no comprendre-ho tot i encurioseix per superar aquesta barrera quan es generin situacions així

Tot allò que puguis COMPARTIR amb els teus fills, quedarà gravat dins seu per sempre més. Allò que ens connecta poderosament amb els nostres progenitors és allò que els hem vist gaudir fent apassionadament. I no caldrà cap explicació per això.

[su_quote]Allò que ens connecta poderosament amb els nostres progenitors és allò que els hem vist gaudir fent apassionadament[/su_quote]

Cada petita situació que es generi a casa envers el món, pot ser una oportunitat per mostrar als teus fills com d'important és obrir la ment a noves situacions, contextos, cultures i realitats. L'anglès és això. L'aprenentatge de l'anglès perd tot el sentit si oblidem el per què de tot plegat.