L'experiència d'acollir a una au-pair

L'experiència d'acollir a una au-pair- Pares i Nens

S'acosta l'estiu i les vacances! I això vol dir que tenim una oportunitat d'or per dedicar temps al que ens omple i al que considerem que són valors (quina llàstima que tan sovint només pugui ser quan estem de vacances!). En aquest article parlarem de l'experiència au-pair. Saps què implica acollir un/a au-pair a casa perquè els teus fills visquin una experiència intercultural i aprenguin una llengua de la manera més natural possible? Implica enriquiment per les dues bandes. I a cabassos.

Si tens fills, la opció d'acollir algú d'un país estranger perquè els teus petits visquin un intercanvi cultural d'allò més enriquidor és una oportunitat molt i molt bona. Per molts motius.

L'experiència au-pair consisteix en conviure amb una persona i fer que formi part durant un temps de la teva família, tot deixant que cuidi dels seus fills/es i s'encarregui d'algunes tasques domèstiques puntuals i molt discretes. Aquesta experiència pot ser una manera ideal perquè els teus fills aprenguin una llengua estrangera i, sobretot, perquè ho facin d'una manera d'allò més significativa. Pel camí tens molts punts d'endur-te una gran amistat amb una persona jove que també t'aportarà moltíssim a tu com a pare o mare. A més a més, tu també podràs millorar un idioma estranger i, evidentment, suposarà un enriquiment personal per a tota la família.

La idea de conviure amb una persona desconeguda pot semblar una mica estranya, però les persones que normalment s'interessen per ser au-pairs, són persones amb moltes ganes d'aprendre sobre una nova cultura i un nou idioma, de cuidar nens i nenes, i d'enriquir-se personalment. Generalment es tracta de persones de mentalitat oberta i amb molta facilitat per adaptar-se i per encaixar amb noves rutines i maneres de fer. Hi ha molts punts que, amb només una setmana, s'hagi integrat del tot amb la família i els teus fills ja la idolatrin!!! És d'allò més emocionant, per a ells, això de rebre un/a desconegut/da perquè sigui el seu germà/ana gran durant un temps i es converteixi en un amic per sempre...

Si t'has plantejat acollir un/a au-pair, potser et pot servir aquesta informació...

Quines característiques se'ls demana, als/les au-pairs, en general?

  • tenir entre 17 i 30 anys (depèn del país)
  • tenir experiència amb nens i habilitats creatives
  • dominar mínimament l'idioma del país d'acollida
  • tenir permís de conduir (no és obligatori, però és quelcom que es valora)

Ara el tema de les agències d'au-pairs és tan comú que n'hi ha per donar i per vendre. El primer que has de saber és que aconseguir l'enllaç au-pair-família ho pots fer a través d'una agència o pel teu compte.

A través d'agència

Si ho gestiones mitjançant una agència, aquesta et cobrarà una quota per tots els tràmits. Avui en dia hi ha una àmplia oferta d'agències que gestionen aquesta modalitat de feina temporal, només es tracta de fer comparacions de preus, parlar amb persones que hi tinguin experiències prèvies…

Posa't en contacte amb  IAPA Associació Internacional d'Au-pairs, on hi podràs trobar agències associades de diferents països. A Catalunya pots trobar diferents agències en aquest article.

A nivell personal, jo sempre recomano que si no has tingut cap experiència prèvia amb el tema au-pairs, ho gestionis tot a través d'una agència. Et proporcionarà la tranquil·litat de saber que aquesta mateixa agència ja et fa de filtre per assegurar-vos que tot anirà rodat. És important en tant que la paraula au-pair significa "en mutualitat", i és indispensable creure en aquesta filosofia per no trobar-se amb problemes i persones que es volen beneficiar d'aquests enllaços per interessos propis o sense els requeriments indispensables que es necessiten. Dic això perquè jo mateixa i moltes persones s'han trobat amb males experiències pel fet de fer l'enllaç a través d'internet.

On-line

Buscar un/a au-pair a través de plataformes on-line és una altra opció. I també pot ser molt i molt bona! Es tracta de crear el teu perfil i començar a buscar. Per tal de poder-te posar en contacte amb les persones que t'interessin, et solen demanar una quota d'inscripció que ronda els 40 euros.

Aquestes plataformes on-line també poden anar molt bé. Molta gent ha tingut experiències fantàstiques amb au-pairs havent fet l'enllaç per internet. Simplement es tracta de dedicar temps a conèixer aquesta persona abans de donar el "sí" definitiu. Feu interncanvi d'e-mails, feu skypes i comuniqueu-vos molt i amb transparència abans de tancar el tracte. Assegura't que sigui el prototip de persona que busques, verifica la seva identitat i tot el que mostra al perfil, i actua amb precaució. Així t'asseguraràs que a l'altra banda hi ha algú que busca el mateix que busques tu. Òbviament, trobar una au-pair on-line és molt més barat. Si busques un/a au-pair per un període curt de temps (l'estiu, per exemple) assegura't que la persona que vingui no tingui com a únic objectiu passar l'estiu a una bonica ciutat prop del mar, com Barcelona, sinó que busqui una experiència d'immersió en la cultura, que sigui carinyosa amb els nens, que demostri tenir capacitats i valors educatius... Pot sortit tot molt bé!

Aquí et proporciono un llistat d'algunes plataformes on-line. Són de les més conegudes (jo, per exemple, he fet servir les dues primeres):

Au Pair World

Les famílies han de pagar una inscripció per poder contactar amb au-pairs, però els/les au-pairs no cal que ho facin.

Easy Au Pair

T'has de registrar per a alguns processos.

Au Pair Box

És un servei del tot gratuït.

Au pair Search

Per a accedir-hi cal registrar-se i hi ha opcions que sí que requereixen una quota d'inscripció.

Au Pair.Com

Les au-pair es poden registrar gratuïtament.

Great Au Pair

Cal registrar-se, però també ofereix els contactes amb diverses organitzacions clau en el món dels intercanvis au-pair- famílies.

I tu? I vosaltres? Heu fet d'au-pair o heu tingut alguna persona fent d'au-pair amb els vostres fills? Com va anar l'experiència? Ho tornaries a fer?

Si tens qualsevol altre dubte pel que fa a aquest tema, no dubtis en contactar amb mi! Estaré encantada de compartir amb tu tot el que et pugui servir. Endavant!!!