4 idees nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa

4 activitats nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa- Pares i Nens

Ens venen uns dies d'estar en família, sovint tancats a casa pel fred del carrer. És doncs un bon moment per a fer activitats amb els nens i així desenganxar-los una estona de les pantalles. Per aquestes vacances n'he triat unes d'aptes per a un bon ventall d'edats i ben variades. Comencem!

Boles de Nadal DIY

A casa les tenim als poms de les portes. Les vàrem fer fa anys i encara fan bonic de mirar. El material que cal per fer-les és:

 • pilotes de ping-pong blanques
 • pintura transparent amb purpurina
 • pinzells
 • pot per a la pintura
 • draps
 • cintes de colors d'uns 50 cm de llarg cadascuna
 • pals de broqueta o palletes per subjectar les boles
 • un suport amb forats per a deixar assecar les boles
 • un estri punxegut per foradar les boles
 • passacintes de costura
 • alcohol i cotó (opcional)

En primer lloc cal decidir si s'esborra la marca de la pilota de ping-pong o no. Jo no ho vaig fer ja que vaig fer el forat per passar la cinta just a sobre de la marca i amb prou feines es veia. Per a esborrar-la, si voleu podeu fer servir un cotonet amarat d'alcohol.

A continuació cal foradar les boles per dos costats oposats per tal que la cinta travessi les boles. Podeu servir-vos d'unes tisores amb punxa o una barrina, que cal deixar fora de l'abast dels nens.

Una vegada fets els forats, cal clavar un pal de broqueta a un dels costats. El pal serveix de suport a l'hora de pintar per no embrutar-se els dits i, una vegada les boles hagin estat pintades, per a desar-les clavades durant el temps d'assecat. Jo vaig utilitzar una safata de porexpan que hi havia fet uns foradets.

Després de fer dues capes de pintura amb purpurina i deixar que s'assequin, cal travessar les boles amb la cinta de colors amb l'ajuda d'un passa cintes. Pel costat superior, cal tenir la cinta doblada i per la part de sota, és on hi fem el nus.

Si es vol, es poden decorar les boles amb algun gomet daurat o platejat o afegir boletes brillants a la part de sota de la bola, just abans de fer el nus.

No cal dir que els nens se senten molt orgullosos d'haver fet ells mateixos les boles de Nadal i que, any rere any, acompanyen les nostres festes.

4 activitats nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa- Pares i Nens

Pots nevats

Aquesta manualitat també va triomfar a casa i per a fer-la calen ben poques coses:

 • un pot transparent de plàstic amb tap de rosca
 • aigua
 • glicerina
 • alcohol
 • goma eva per fer les figuretes
 • cola forta resistent a l'aigua
 • pistola i cola termofusible
 • purpurina

El procés d'elaboració és senzill. Primer cal decidir quina figureta es vol posar dins el pot i construir-la amb goma eva. Per a donar-li gruix només cal superposar sis o set capes de goma eva amb la mateixa forma.

Una vegada encolades les capes amb pega resistent a l'aigua, cal enganxar la figureta a la cara interna del tap. Abans de clavar-la definitivament, és important emprovar a quina mida quedarà una vegada el pot sigui tancat. Si veieu que queda massa avall, podeu enganxar la figureta sobre un tap de bric i aquest, al tap del pot. És important que la cola sigui resistent a l'aigua.

Quan ja tenim l'ornament a punt i la cola està seca, ja podem anar a fer la barreja de líquid per omplir el pot. Vaig demanar als nens que posessin al pot tres culleradetes de cafè plenes amb glicerina per augmentar la viscositat de l'aigua; una culleradeta de cafè amb alcohol per preservar l'estat de l'aigua; una o més culleradetes de purpurina i aigua fins a 1'5 centímetres de la part superior del pot.

Per últim, només cal posar cola termofusible a la part superior del pot i tapar-lo. Per assegurar que no hi hagi fuites, també vaig posar cola a la part externa. I el resultat queda així de bé!

4 activitats nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa- Pares i Nens

Neu artificial casolana

Elaborar neu artificial a casa porta un munt de sensacions als petits per la textura dels seus ingredients, sorpresa en veure com es va transformant la massa, experimentació en manipular i provar com es comporta si la pressiones o aixafes, i llibertat creativa en anar descobrint quin munt d'històries es poden desenvolupar en un escenari nevat com aquest. Per a nosaltres, és una activitat única, molt imaginativa, que repetim cada hivern.

Cal protegir el terra amb un plàstic i fer la barreja dins una safata gran transparent. Tot i que ens tocarà netejar depenent de la passió dels petits en gaudir d'aquesta proposta.

Nosaltres barregem 3 quilos de farina de blat de moro amb 2 o 3 pots d'escuma d'afaitar i 1 saler petit de purpurina, que sempre proporciona un toc màgic. Al voltant de la safata es poden oferir als nens palletes, culleretes, boles de colors, animals alpins, petits avets o branquetes, alguna casa de plàstic o cartró…. Fins i tot, com ens va passar a nosaltres, vàrem acabar transformant la safata nevada en la superfície de la lluna, a la que més d'una vegada hi han aparegut naus espacials i extraterrestres!

4 activitats nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa- Pares i Nens

Llufes creatives

Aquesta darrera activitat és únicament i exclusiva pel 28 de desembre, dia dels Sants Innocents. Quan els meus petits varen conèixer la tradició de fer llufes i clavar-les a l'esquena dels adults, va ser un no-parar…

Per tal que poguessin fer les llufes amb comoditat i autonomia, els vaig preparar una plantilla de plàstic dur i així només havien de resseguir-la amb retolador, retallar-la i decorar les llufes amb tot el que els vingués de gust fer servir: gomets, segells, retalls de revista, lletres...

La taula de treball semblava una fàbrica! Ben concentrats, manipulaven paper, goma eva, cola, tisores i tots els materials que volien amb la il·lusió de clavar les llufes als amics i riure una bona estona. Després, al parc… va ser divertidíssim.

4 activitats nadalenques per gaudir en família sense sortir de casa- Pares i Nens

I fins aquí el recull de propostes per aquests dies. Si voleu llegir les nostres experiències personals amb aquestes activitats, podeu anar als següents enllaços del nostre bloc.

Passeu unes molt bones festes i una immillorable entrada d'any!

- Article "Boletes nadalenques" de manetesicosetes

- Article "Pots nevats" de manetesicosetes

- Article "Neu artificial a casa" de manetesicosetes

- Article "Llufes creatives" de manetesicosetes