Els contes i l'educació en valors

Mitjançant els contes que cal adaptar-los a les diferents etapes d'edat, els ajudem a establir rutines d'horaris

Ara que estem en plena època de vacances nadalenques i ens plantegem fer i rebre regals, sobretot als nens i nenes, OXFAM Intermón ha editat una guia per conscienciar als pares i mares de la importància que tenen els contes per l'educació en la tolerància, diversitat, solidaritat, en enfront de la violència, egoisme, etc.

Mitjançant els contes que cal adaptar-los a les diferents etapes d'edat, els ajudem a establir rutines d'horaris com preparar-los per anar a dormir. El fet de llegir-los i explicar-los contes els ajuda a relaxar-los i reduir l'estrès diari. Hi ha teories que manifesten que els estimula el cervell si de petits i petites han gaudit llegint sols o amb els seus pares i mares.
Llegir per edats i classes de contes. 

Apart de demanar l'opinió a les seccions de llibreries i biblioteques infantils, moltes editorials indiquen en els contes els grups d'edat recomanats per la seva lectura…

  1. Llibres de contes de 0 a 3 anys: El més important és estimular els sentits i ensenyar-los que reconeguin els colors i les formes. Han d'escollir dibuixos, conceptes i objectes senzills per començar a treballar els valors com la igualtat de gènere.
  2. De 3 a 6 anys: Ja es pot començar a treballar les emocions i els hàbits amb històries relacionades amb la vida diària i amb personatges com la família.
  3. De 6 a 9 anys: A partir d'aquestes edats poden treballar els valors amb més profunditat, ja que estan desenvolupant la seva identitat personal i autoestima. La seva capacitat d'imaginació està molt més desenvolupada.
  4. De 9 a 12 anys: En aquesta etapa els nens i nenes ja són capaços d'entendre i aprofundir en valors més complexes com la igualtat entre sexes, la pau, la justícia, el coneixement de la realitat d'altres països..., i sobretot poder fer-ho tenint en compte a les altres persones.