Els riscos d'introduir l'alimentació complementària abans dels 6 mesos

Els nadons de 0 a 6 mesos només han de rebre com a aliment, llet materna exclusiva, fórmula artificial o alimentació mixta

La introducció de nous aliments en la dieta infantil depèn de l'edat i l'evolució de cada infant. Tot i això, hi ha el límit dels 6 mesos com l'inici de l'alimentació complementària.

Els nadons de 0 a 6 mesos només han de rebre com a aliment, llet materna exclusiva, fórmula artificial o alimentació mixta. Els lactants no poden menjar aquest tipus d'alimentació abans, ja que pot comportar problemes i alteracions com:

  • Abans dels 6 mesos el sistema digestiu del nadó és immadur i no és capaç de processar, ni digerir cap aliment que no sigui llet materna o artificial i pot comportar patologies com gastroenteritis, colitis...
  • A banda del sistema digestiu, el sistema renal també és immadur abans del mig any per la qual cosa els ronyons poden sobrecarregar-se per la filtració de proteïnes o sodi i col·lapsar-se.
  • Poden sorgir riscos d'al·lèrgies alimentàries i patologies autoimmunes.
  • Amb l'alimentació complementaria, existeix major risc d'ennuegaments i ofegaments, ja que els petits només saben empassar llet pel reflex de deglució. També la manca de sosteniment del tronc i el cap augmenta el risc d'ennuegament.