Panellets creatius, els més originals!

Per què els panellets han de ser sempre iguals? Podem canviar-ne la forma, el color, posar-hi farciment, disfressar-los pel Halloween? I tant que sí! A casa, els panellets, any rera any, són diferents, i cada vegada més esbojarrats i divertits…

El primer any que vàrem innovar els vàrem fer de colors; el segon, farcits de llepolies diverses; el tercer, farcits de crema de xocolata o de vainilla, i el darrer, en un intent d'unificar tradicions, vàrem fer panellets monstruosos.

Ingredients

La recepta que seguim sempre és la mateixa, la que ens agrada i ens funciona:

  • 600 gr de farina d'ametlles
  • 400-500 gr de sucre de llustre (glas)
  • 1 patata o un moniato gran pelat i calent (bullits amb pela)
  • 1 o 2 ous (opcional)

Procediment

Es pela la patata o el moniato, mentre sigui calent, i es barreja amb la farina d'ametlles, el sucre i l'ou, en cas que se n'hi vulgui posar. La patata o el moniato s'han bullit amb pela per tal que conservin el midó. Es pelen just al moment de fer la massa i és molt important que encara estiguin força calents. La temperatura fa sortir l'oli de la farina d'ametlles i tot va lligant amb facilitat. Decidir-se per fer servir una patata o un moniato per als panellets és una qüestió personal: amb patata queden més densos, secs i de color claret, mentre que els que porten moniato, queden més melosos i de color ataronjat.

Una vegada està feta la massa, cal guardar la barreja a la nevera, preferiblement en envasos hermètics i deixar-la reposar un mínim de 12h. Si es volen fer panellets de gustos diferents, es pot partir la massa i afegir-hi els ingredients per tal de guardar les masses ja preparades.

És important que, sigui quina sigui l'opció de panellets que vulgueu fer, a l'hora d'enfornar, els tingueu classificats per tamanys, ja que, en cas de tenir mides diverses a la mateixa safata, alguns poden quedar massa cuits i altres massa crus. Caldrà adaptar els temps de cocció a la mida dels que hàgiu escollit.

Nosaltres els posem de 13 a 15 minuts a coure a 180º amb el forn ja preescalfat. Cal tenir en compte que els panellets de moniato queden més tous, de manera que si els punxeu, la broqueta pot sortir un xic bruta. El temps de cocció és el mateix, ja que, una vegada freds, quedaran perfectes.

Passem a veure les innovacions que hem fet a casa.

Panellets de colors

Una vegada feta la massa base dels panellets, cal dividir-la en tantes parts com gustos i colors vulguem tenir. Nosaltres vàrem fer cinc variacions: a la primera, hi vàrem posar dues cullerades soperes de cacau en pols ; a la segona, tres cullerades de coco ratllat juntament amb colorant groc; a la tercera, hi vàrem posar fruites confitades tallades petitíssimes; a la següent, hi vàrem posar 100 grams de nous picades i colorant vermell, i a la darrera part de la massa hi vàrem afegir 100 grams de pinyons picats i colorant blau. En aquesta ocasió els colorants que vaig fer servir varen ser en pols, ja que volia colors intensos per a les masses per si una vegada cuits, quedaven massa difuminats.

L'endemà, quan va arribar el moment, en vàrem fer xurros i vàrem fer els dissenys que se'ns anaven acudint. Els vàrem coure tal com he explicat abans i una vegada freds, ja es podien menjar. Queden originals, no?

Panellets creatius- Pares i Nens

Panellets farcits de llepolies

Aquests són els panellets clàssics, però amb un detall afegit: una llepolia al bell mig de la boleta, una "xuxe", de les que més us agradin. També s'hi poden posar cereals d'esmorzar, tot i que, una vegada cuits, no quedaran gaire cruixents.

Vàrem fer cercles amb la massa, hi vàrem posar el dolç a l'interior i el vàrem embolicar amb cura de no deixar fissures a la massa, ja que, una vegada al forn, el sucre de les llepolies foses ha de quedar ben tancat per tal que no s'escampi per la safata.

En aquest cas, l'exterior dels panellets és exactament igual que la dels altres de la safata, de manera que només quan hi claves la queixalada descobreixes el gust que amaga a l'interior. Panellets "sorpresa", doncs!

Panellets creatius- Pares i Nens

Panellets de cor líquid

Volíem conservar l'interior dels panellets en estat líquid o cremós quan fossin freds i això va esdevenir tot un repte. Després de molt pensar, vàrem trobar que el farciment idoni seria un postre làctic de xocolata o de vainilla.

Aquests panellets, són una mica més difícils de fer, ja que, en intentar arrodonir el panellet farcit, s'aixafava i el líquid s'escapava. Al final, vàrem trobar la forma perfecta: un recipient quasi cil.líndric i un tap. Vàrem decorar els taps dels panellets de vainilla amb tres pinyonets a la part de dalt i els de crema de xocolata amb uns cargolets també de xocolata.

Una vegada cuits, el contingut es va espesseir una mica però va conservar una textura cremosa… Ens varen sortir increïblement bons!

Panellets creatius- Pares i Nens

Panellets monstruosos

Aquests varen ser els més divertits de tots, veritablement esbojarrats... Molt i molt recomanables de fer en família i una excusa perfecta per deixar anar la creativitat fins a límits insospitats.

Vàrem triar de fer-ne només de color blau i verd, els colors més monstruosos... És important tenir en compte que la decoració s'ha de posar després d'haver-los cuit, ja que al forn, tot el que està fet de sucre es fon. Així doncs, vàrem fer boletes de tamany força gran per tal que poguessin aguantar decoracions punxades i les vàrem coure.

Mentrestant, vàrem preparar ametlles laminades, nissos, estreps, pinyons i llepolies de formes i colors diferents i ens ho vàrem passa "pipa" decidint si farien de cabells, orelles, banyes, ulls o dents.

Per enganxar les decoracions als panellets ja cuits, convé fer primer un foradet amb un punxó i després clavar-hi el que volguem, ja que si ho volem clavar sense fer el forat abans, el panellet s'esberlarà per la pressió.

Varen sortir més d'una quarentena de panellets variats i els vàrem batejar a tots: el víking, el desdentegat, l'espantat, el refredat, l'enfadat, el divertit, el zombi, el del barret, el coala… Tots ben originals i divertits.

Aquest any els meus fills m'han demanat repertir aquests panellets monstruosos… I vosaltres, us animeu a fer-ne?

Panellets creatius- Pares i Nens

Si voleu llegir amb detall les nostres experiències, podeu anar a aquests enllaços del nostre blog familiar: