Els anuncis de televisió influencien negativament en l'alimentació infantil

Els anuncis televisius influencien negativament en l'alimentació infantil- Pares i Nens

Cada any, la indústria alimentària gasta 1.700.000.000 d'euros en comercialitzar els seus productes per a nens i adolescents. S'ha estimat que els nens i nenes de 2 a 5 anys d'edat veuen més de 1.000 anuncis per any, i els adolescents en veuen gairebé 2.000.

La comercialització d'aliments és citat com un factor ambiental significatiu en l'elecció d'aliments, en menjar en excés, i en última instància, en l'obesitat.

La publicitat televisiva i la marca, tenen efecte tan en la familiaritat com en la preferència dels aliments.

Investigacions que han examinat els efectes de la publicitat televisiva dels aliments han demostrat que els nens exposats als anuncis, prefereixen més els aliments de marca que els nens que no han estan tan exposats. D'igual manera s'ha observat que la publicitat a la televisió afecta tan al consum alimentari com a les conductes alimentàries.

En els estudis conductuals s'ha documentat la relació entre la receptivitat als anuncis de menjar i la quantitat d'aliments que consumim. Per exemple, els nens ingereixen més entrepans i aliments dolços durant o després d'haver vist aquest tipus d'anuncis televisius. Els nens que tenen sobrepès poden ser més sensibles a la marca d'aliments i per tan representa un major risc degut a la persuasió de màrqueting.

Algunes investigacions de comportament i epidemiològiques alerten sobre l'associació entre la comercialització d'aliments poc saludables i l'augment de risc de l'obesitat en la infància.

Un estudi de la Universitat de Kansas (2016) que es va dur a terme amb nens i nenes d'entre 8 i 14 anys, va posar de manifest que després de veure un anunci publicitari de menjar infantil, la predilecció dels infants per escollir els aliments que volen consumir és determinant, al marge de si aquests aliments són o no bons per la seva salut (a diferència dels adults).

Les conclusions que es varen extreure són les següents:

 • Els anuncis televisius de menjar infantil influeixen en el seu desig de consum i elecció d'aliments.
 • L'elecció d'aliments després d'un anunci de menjar dependrà del seu gust, no dels beneficis de l'aliment per la seva salut.
 • Aquesta elecció després de l'anunci de menjar sol ser una elecció impulsiva.
 • L'anunci televisiu influencia l'infant en aspectes de menjar relacionats amb el plaer i activa a nivell cerebral l'escorça prefrontal relacionada amb la recompensa.
 • Quant més sensació de gana té el nen, més s'activa el cervell en veure un anunci de menjar infantil.

Sembla ser doncs, que només nosaltres podem contrarestar amb informació i l'exemple a casa de com hem de menjar. Recordar els següents punts ens pot ajudar:

 • Fer els àpats tots junts (petits i grans) i menjar tots el mateix.
 • Fer de tan en tan, menús conjuntament, que els nostres fills s'encarreguin d'inventar-se menús que els hi agradin però saludables (saludables en el sentit de variats, segons la piràmide alimentària).
 • Quan sigui possible fer partícips als infants de la compra del mercat, ajudant-nos a triar els aliments, i si volen, a escollir els aliments per a que ells facin algun plat.
 • Entrar els nens i nenes a la cuina, inclús els més petits poden fer alguna cosa, com arrebossar, salar, preparar amanides etc...
 • Llegir amb els nens llibres sobre alimentació, per exemple, el llibre de Valentí Fuster, "La petita ciència de la salut" per a nens i nenes, i complementar-ho amb un llibre més pràctic de receptes saludables i creatives com, per exemple, les del llibre de Ferràn Adrià "T'ho explico a la cuina" (amb personatges Disney i receptes saludables) també és una bona opció.
 • Establir pautes setmanals d'un menú variat i saludable, per exemple, entre setmana esmorzars i berenars saludables, divendres un berenar tipus croissant, donuts etc...

* Alguns xefs i professors de cuina infantils expliquen que l'educació en l'alimentació dels nens i nenes s'ha de fer des de la cuina, i que és important que els anem entrant i creant un espai per compartir amb ells. Expliquen que els hem de deixar experimentar amb els aliments i que quan són ells que fan un plat, es senten orgullosos, són més propensos a provar coses noves i a menjar el que han creat.

Els anuncis televisius influencien negativament en l'alimentació infantil- Pares i Nens