Pintem amb colorants alimentaris!

Pintem amb colorants alimentaris!- Pares i Nens

Des de que a casa varen entrar els colorants alimentaris per a jugar no només no n'han sortit mai més, sinó que més aviat han obtingut un lloc d'honor en moltes de les activitats que duem a terme, tant si són manualitats, experiments o creacions artístiques.

Nosaltres fem servir bàsicament dos tipus de colorants: els líquids i els que es presenten en pols. Els primers es comercialitzen en uns tubets dels tres colors primaris, ja a punt per barrejar, acompanyats d'una taula amb la quantitat de gotes de cadascun per aconseguir la resta de colors. Van molt bé perquè es poden fer servir directament a les activitats sense haver de fer cap pas anterior. Es troben a bastants supermercats amb els ingredients per a fer pastisseria casolana.

[su_quote]Nosaltres fem servir dos tipus de colorants, els líquids i els en pols. Aquests últims són molt més intensos i taquen molt[/su_quote]

Els colorants en pols són molt més intensos i tenyeixen com un dimoni. S'ha d'anar amb compte perquè tan sols amb un xic de polsim són capaços de tintar una gran zona. S'han de dissoldre en aigua obligatòriament i s'han de posar en baixa quantitat, ja que tenen un regustet salat que poden espatllar algun postres. Els comprem en una botiga de fruits secs, llepolies i llegums a granel.

Per gaudir de la màgia dels colorants alimentaris en les activitats amb els vostres fills, us proposem quatre idees que a casa han funcionat molt bé i que, a més, ajuden a desenvolupar la creativitat dels petits. Recomanem que poseu roba vella als nens, ja que, tot i ser solubles en aigua, els colorants gaire intensos sobre determinats teixits potser costen de marxar.

Grafit amb vaporitzadors

Aquesta activitat consisteix a posar un cartró inclinat recolzat a la paret per tal que els nens l'omplin de color i de regalims amb vaporitzadors plens d'aigua i colorant. Les taques apareixen davant els vostres ulls com si fos per art de màgia i els regalims que baixen es barregen amb altres colors trobant tonalitats noves i molt interessants.

És important triar uns vaporitzadors que els nens, si són molt petits, puguin prémer amb facilitat, ja que si no, es frustraran. També recomanem protegir el terra amb paper de diari o bosses de plàstic perquè després sigui fàcil de netejar.

Pintem amb colorants alimentaris!- Pares i Nens

Pintar a cop de pistola

Es tracta d'una variant de l'activitat anterior, apta per a una realització col·lectiva. Nosaltres l'hem dut a terme en festes d'aniversari a l'aire lliure, amb nens d'edats variades i sempre ha estat molt divertit. Cal posar un tros de rotlle de paper blanc ben gros a terra, millor si és sobre un cartró, subjectat amb pinces, i oferir als nens pistoles d'aigua plenes d'una barreja prou intensa d'aigua i colorant. Els colorants en pols són fantàstics per això!

Cal portar les barreges fetes des de casa i abocar-les a recipients des dels quals, amb xeringues, sigui fàcil omplir les pistoles. Si els nens són grans, la preparació de l'activitat pot aportar un plus d'emoció i d'interès.

Com que el paper és a terra, els nens poden pintar des de qualsevol angle i es poden anar desplaçant. Una vegada acabada l'obra, si es deixa assecar al sol, el paper ofereix taques de colors barrejats que queden preciosos…

Pintem amb colorants alimentaris!- Pares i Nens

Pintura comestible amb puré o iogurt

Pintar amb puré de patates de bossa o iogurt tenyit amb colorants és una activitat divertidíssima per als més petits de la casa. Com és d'imaginar, no calen ni pinzells, ja que el tacte per a ells és tant important que gaudiran moltíssim de remenar les barreges i d'empastifar el paper amb llibertat. També se'ls pot proporcionar una cullereta.

Queda a la vostra decisió si voleu que l'activitat sigui més o menys acotada, posant el nen a la trona i utilitzant la safata per a menjar o deixar-lo lliure sobre un paper ben gros clavat a terra amb cinta adhesiva. En qualsevol cas, després tocarà netejar, però és que val tant la pena veure com gaudeixen deixant-se portar!

Per a preparar aquesta pintura, només cal tenir-la repartida en sis recipients, cadascun amb la seva cullereta, i afegir a cadascun d'ells les gotes de colorant líquid que calgui per a obtenir els tres colors primaris i els tres secundaris.

Pintem amb colorants alimentaris!- Pares i Nens

Efervescències de colors

La darrera activitat que proposo és d'experimentació artística i científica per a nens un xic més grans. Es tracta de preparar una safata amb una capa de bicarbonat i uns recipients amb vinagre blanc tenyit de colorant. Els nens han d'anar agafant el vinagre tintat amb unes xeringues, tantes com colors tinguem, i anar mullant el bicarbonat per tal que faci la seva reacció química efervescent. És interessant no omplir les xeringues amb gaire vinagre, ja que aleshores la safata quedaria massa plena de líquid i no seria possible pintar sobre el bicarbonat.

Val a dir que l'efervescència que s'obté en barrejar els dos ingredients fascina els nens i els entreté una bona estona. És important dir-los que es mantinguin a una distància prudencial quan aboquin el vinagre, ja que la reacció desprèn gasos que no fan precisament una olor deliciosa, a part que haurien d'evitar possibles esquitxades, no fos cas que els provoqués alguna irritació. Una bona idea seria realitzar l'activitat a l'aire lliure o en algun lloc ben ventilat i amb ulleres de piscina per extremar la seguretat.

Pintem amb colorants alimentaris!- Pares i Nens

Esperem que gaudiu d'aquestes activitats d'una manera tan especial com nosaltres ho hem fet. Si en voleu llegir els detalls més entranyables i personals, o descobrir més activitats amb colorants alimentaris, podeu clicar els següents enllaços del nostre bolc familiar. I ja sabeu, poseu tan color a la vida com us sigui possible! Feliç agost!

 Enllaços relacionats:

- El primer grafit de manetesicosetes

- Pintem a cop de pistola de manetesicosetes

- Pintem amb purè de manetesicosetes

- Pintem amb bicarbonat i xeringues de colors efervescents de manetesicosetes