La tosferina, la malaltia perillosa pels bebès

La tosferina es transmet entre persones normalment en tossir o esternudar

La tosferina és una malaltia molt contagiosa que és causada pel bacteri bordetella pertussis, raó per què també es coneix com a tos convulsa o pertussis. Quan es pateix el bacteri bordetella pertussis s'adhereixen als cilis que recobreixen part de l'aparell respiratori superior i alliberen toxines capaces de perjudicar el cilis inflamant les vies respiratòries.

La tosferina es transmet entre persones normalment en tossir o esternudar, o si comparteixen durant molt de temps el mateix espai on respiren. Aquesta malaltia és molt greu en bebès, ja que els pot causar la mort, i persones afectades asimptomàtiques poden contagiar bebès sense arribar a saber-ho, per la qual cosa es recomana la vacunació dels pares quan hi ha un bebè a casa. Les persones infectades són més contagioses unes dues setmanes després que apareix la tos. Els antibiòtics poden escurçar el període durant el qual una persona és contagiosa.

Les vacunes contra la tosferina són actualment l'eina més eficaç que existeix, encara que la vacuna no presenta una eficàcia del 100%, encara que amb la vacuna la malaltia no és tan greu.

Més informació