Com tractar una cicatriu perquè no deixi marques

Per millorar al màxim l'aspecte d'una cicatriu primer hem de deixar que aquesta es curi totalment

Al llarg de la nostra vida, siguem nens, joves o adults, podrem tenir un accident que desencadeni una ferida o ens podem sotmetre a alguna intervenció quirúrgica, de manera que ens enfrontarem a una cicatriu.  

Les cicatrius són part de la vida de tot humà, sobretot quan comencen a agafar autonomia i s'inicien en el gateix o caminant.

Les cicatrius es donen quan hi ha una lesió en la dermis profunda, donant pas a una cicatrització que deixen una marca, que pot ser definitiva o temporal en funció de la gravetat, de com cicatritzi i del tractament que es faci.
 

Com disminuir el volum de la cicatriu?

Per millorar al màxim l'aspecte d'una cicatriu primer hem de deixar que aquesta es curi totalment i tenir en compte tres màximes: aplicar protecció solar sobre la cicatriu com a mínim els sis primers mesos, fer massatges per fer rebaixar el volum i fer servir un gel de silicona i sobretot ser molt constants els primers sis mesos. Podem suavitzar, aplanar i millorar la coloració d'una cicatriu si s'utilitzen com a mínim durant 12 hores al dia un gel de silicona i sobretot fer massatges amb una pressió moderada en cercles sobre la cicatriu o amb un moviment com si la volguéssim esborrar. Si no ens atrevim a fer aquest massatge, podem contactar amb fisioterapeuta que pugui aplicar fisioteràpia de cicatriu. També és recomanable l'ús de la rosa mosqueta pura, aplicant-la amb un massatge i aplicant-la sempre de nit, ja que és un oli que pot reaccionar amb l'acció del sol. La rosa mosqueta té un alt poder de cicatrització i hidratant.

També podem limitar el contacte amb el sol a través del protector solar i a més amb l'ús de tiretes, amb gorres o determinada roba amb l'objectiu que la ferida no s'enfosqueixi.

Si una cicatriu és molt profunda o presenta complicacions com els queloides, cicatrius que s'aixequen per sobre de la superfície de la pell, és aconsellable visitar un dermatòleg pediàtric perquè faci una valoració per si es necessita un tractament específic.