Salut preveu canviar la gestió de la Covid-19 a la primavera si la majoria de casos són lleus

De cada 1.000 persones contagiades de Covid-19, 0,6 ingressa a l'UCI, mentre que fa dos mesos, gairebé 4

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat que preveuen canviar la gestió de la Covid-19 i deixar de comptar els casos un a un a partir de l'abril, sempre que, això sí, la majoria siguin lleus. En una entrevista a RAC1, el conseller ha exposat que, si els símptomes són lleus, no caldria anar als centres sanitaris a fer-se una prova diagnòstica i, fins i tot, no es farien de la mateixa manera les quarantenes en la gestió de casos i contactes.

El conseller ha indicat que, en l'últim mes, s'han contagiat unes 800.000 persones a Catalunya, la gran majoria de manera lleu. De cada 1.000 persones contagiades, 0,6 ingressa a l'UCI; fa dos mesos, gairebé 4 -ara la variant és òmicron i han augmentat les cobertures vacunals-.

Segons ha explicat, la idea a partir de la primavera és basar la gestió de la Covid-19 en un sistema de vigilància reforçada, que consistirà a recollir mostres en diferents punts que abastin entre 300.000 i 500.000 persones per estimar la incidència del virus. Aquesta és la previsió d'Argimon, que també ha advertit de les "giragonses" que ha donat el virus al llarg de la pandèmia. A més, el conseller ha fet notar que implementar aquest canvi en la gestió i que les persones l'assumeixin no serà immediat.

Així doncs, la previsió de Salut és encetar una nova fase de gestió de la Covid-19 a la primavera si no es produeix cap canvi brusc en el curs de la pandèmia en les setmanes vinents, com seria per exemple la irrupció d'una nova variant que escapés de les vacunes pel que fa a la forma greu de la malaltia, i tenint en compte que la majoria de la població té algun tipus de protecció davant del virus, sigui per la vacuna i/o per infecció, que ha arribat a taxes molt elevades en les últimes setmanes.

En aquesta nova fase es podrien flexibilitzar les quarantenes, si bé Argimon ha deixat clar que les persones amb símptomes s'hauran de quedar a casa, com hauria de passar amb totes les malalties, ha dit. Un altre dels escenaris d'aquest eventual canvi en la gestió seria que no caldria anar als centres sanitaris si els símptomes fossin lleus, arran de la saturació actual de la primària, que ja ha portat els responsables de Salut a canviar les recomanacions.

Pel que fa a la situació actual, en plena sisena onada i amb unes incidències molt elevades, Argimon ha advertit que en els pròxims dies els contagis detectats cada dia continuaran en xifres de màxims i ho ha atribuït al fet que estan "buscant" el virus sobretot en els escolars. El conseller ha dit que el pic de contagis de les persones majors de 20 anys es va assolir el dia 13 de gener i ha afegit que des de fa uns dies observen una desacceleració i una frenada d'ingressos a les UCI.

Sobre les restriccions de la Covid-19, ha explicat que les revisaran la setmana que ve i que es podrien anunciar canvis. Argimon ha dit que ara no prendrien les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal coneixent l'afectació d'òmicron, majoritàriament lleu. El cap de setmana, preveuen rebre l'informe de revisió del certificat covid per part del comitè científic assessor.