Propòsits del nou any

Us proposem una activitat que consisteix a plantejar propòsits comunitaris amb tota la família

L'inici d'un Nou Any és el moment en què sovint ens plantegem una sèrie de bons propòsits que tenen com a finalitat aconseguir una millora general en la nostra vida diària. Els propòsits impliquen reflexió i planificació i, d'alguna manera, ens ajuden a adonar-nos de quin és el punt en el qual ens trobem i cap a on volem dirigir els nostres esforços.


Segons la nostra personalitat, la nostra edat o el moment vital en què ens trobem, ens plantejarem un tipus de propòsits o uns altres. De vegades quedaran en res, perquè ens faltarà la constància i la força de voluntat per dur-los a terme, però el cert és que el fet de plantejar-ne resulta lloable, perquè impliquen unes ganes de millora evidents; la qual cosa ens pot resultar molt útil amb els nens i adolescents de la casa.


I com que no hi ha res millor que donar exemple, avui us proposem una activitat que consisteix a plantejar propòsits comunitaris amb tota la família, de manera que entre tots reflexioneu sobre quins poden ser els propòsits de millora de cadascú de vosaltres. Diuen els experts que perquè una llista de propòsits pugui ser duta a la pràctica, cal tenir en compte tres consideracions bàsiques:


a) Que siguin pocs 

b) Que siguin concrets

c) Que siguin assumibles


Així que si us animeu, aquí us deixem unes quantes idees a tenir en compte de cara a concretar nous propòsits amb els nens i adolescents de la casa abans que comenci de nou el trimestre escolar:

  • Propòsits per pares: començar el dia amb bon humor encara que els nens no es llevin a la primera, no perdre tan ràpidament la paciència, dedicar una estona diària de qualitat als fills, posar interès en allò que ens expliquen, jugar més amb ells, compartir estones d'oci amb activitats que els agradin encara que a nosaltres ens resultin pesades, no queixar-nos instintivament quan veiem la seva habitació feta un desastre, valorar-los els aspectes positius amb freqüència, no recordar-los contínuament què fèiem nosaltres quan érem petits...
  • Propòsits que podríem intentar pactar amb els més petits de la casa: començar el dia amb bon humor i procurar llevar-se amb temps per no anar a correcuita de bon matí, no haver-los de repetir tantes vegades les coses, pactar uns hàbits d'higiene diària sense haver-los de repetir cada dia, endreçar alguna part concreta de l'habitació, menjar una mica de tot sense queixar-se contínuament, no barallar-se per ximpleries entre germans, preparar la motxilla o la roba que cal posar-se depenent de l'edat, parlar amb correcció, demanar les coses per favor, saludar i acomiadar-se quan arribem i marxem dels llocs...
  • Propòsits que podríem intentar pactar amb adolescents: hàbits alimentaris (peces de fruita que cal menjar, aigua o sucs diaris que cal beure, allò que cal evitar...) planificar un horari d'estudi en funció de les extraescolars i el temps lliure del qual disposin, ús controlat del mòbil i dispositius diversos, utilitzar un vocabulari adequat, no posar excuses, no queixar-se contínuament, evitar les comparacions amb tercers, realització de tasques concretes per contribuir a l'organització general de casa (parar/desparar taula, baixar escombraries, portar la roba bruta al cistell corresponent, deixar l'habitació amb un ordre mínim a pactar...), normes de conducta innegociables, hores de son, etc.
  • Propòsits diversos que ens podem plantejar a nivell familiar: col·laborar amb una ONG, dedicar part del nostre temps realitzar alguna activitat concreta, trucar o visitar als avis amb regularitat, treure a passejar al gos, netejar la gàbia del hàmster, realitzar junts alguna activitat cultural setmanal o quinzenalment...

En fi... Com veieu hi ha propòsits per a tots els gustos i, cada família ha de trobar els seus en funció de les necessitats concretes de cada moment i de la realitat que els envolta.
Aprofiteu aquestes dates per seure a nivell familiar, reflexionar, fer també una mica d'autocrítica i revisar les normes i propòsits que intentareu dur a terme tots plegats de cara el nou any que està a punt de començar. Sort i Feliç 2020 a tothom!