El temps que hauran d'esperar els contagiats a posar-se la dosi de reforç

S'actualitza el protocol per aquelles persones contagiades i amb una sola dosi que necessiten el certificat de vacunació per viatjar

Els contagiats de Covid-19 menors de 65 anys podran rebre la dosi de reforç al cap d'un mes d'infectar-se. Sanitat ha optat per escurçar el termini en l'actualització de l'estratègia de vacunació que s'ha publicat aquesta setmana. La nova indicació s'aplicarà sempre i quan hagin passat sis mesos de l'última injecció, si es tracta de Moderna o Pfizer, o bé tres en cas que s'hagi realitzat amb AstraZeneca o Janssen.

En el mateix document es continua incidint en la importància de la vacunació dels menors d'edat i s'insisteix en l'efectivitat de la immunització de la població per fer front a la nova onada de contagis, derivats de la variant òmicron. Al document actualitzat també es remarca la importància de la pauta completa, ja que mostra "una alta protecció davant una malaltia greu" amb un risc "15 vegades menor" respecte a les persones que no estan vacunades, en edats compreses entre els 60 i 80 anys.

Pel que fa a les dosis de reforç, posa sobre la taula l'existència d'estudis a nivell nacional e internacional que mostren una caiguda de l'efectivitat en adults a partir de 3-6 mesos de la vacunació. Davant aquest fet, juntament "amb un augment de la taxa d'incidència", així com "l'extensió de noves variants de preocupació", considera que cal incidir-hi especialment.

Persones que han superat el covid i només tenen una vacuna 

En l'actualització també es parla d'aquelles persones infectades que han rebut només una sola dosi de la vacuna. Així, apunta que aquelles que necessitin un certificat de vacunació amb almenys dues dosis, per exemple "per viatges internacionals o estudis", es podran administrar una segona, que es considerarà com una dosi de reforç si es posa un mes després del diagnòstic, o mig any després de la infecció.

Un altre punt destacat és la menció de la vacuna de Novavax, aprovada recentment per l'Agència Europea del Medicament. El document sosté que, de moment, no hi ha disponibilitat de dosis a Espanya i que es faran les recomanacions pertinents quan aquestes estiguin disponibles.