Els nens de la Generació Z i els seus pares

El concepte de la paraula generació fa referència a un grup d'individus que conviuen en un mateix espai de temps.

La Generació Z, que designa als nens i joves nascuts entre el 1995 i l'actualitat, i comparteix molts trets amb la generació dels seus pares.

La Generació Z està hiperconnectada des del minut zero.

De fet, les seves ecografies han estat viralitzades a les xarxes socials pels seus pares, per tant, no ens ha d'estranyar que siguin, també, els nens més narcisistes i malcriats de la història, cosa que no ens ha de fer caure en el parany de fer judicis de valor simplistes. Per tant, per entendre'ls caldrà tenir en compte totes aquestes consideracions.

Així doncs, i segons els estudis sociològics més recents, aquests són els trets fonamentals dels nens i adolescents d'avui dia:

Aspectes positius de la Generació Z

 1. Són nadius digitals: no els espanten els avenços i es mouen sense por, envoltats per les noves tecnologies.
 2. Gestionen millor la hiperactivitat i la sobreestimulació. Tenen més facilitat per treballar en equip i fer vàries coses simultàniament.
 3. Prefereixen la imatge a la paraula i són força creatius a l'hora de treballar amb conceptes i reclams visuals.
 4. Són fills de la globalització. El món està al seu abast.
 5. Estan més conscienciats per la sostenibilitat del planeta. Són més curosos i molt més respectuosos amb l'entorn que els seus predecessors i estan més sensibilitzats al respecte.
 6. Els seus pares, els mil.lenials, són la generació més ben preparada de la història; els ajuden força i tenen criteri suficient per a complementar la seva educació amb activitats extres adients.

Aspectes negatius de la Generació Z

 1. Criança. Creixen amb la creença que són especials. Els eduquen a pensar que ho poden aconseguir tot si s'ho proposen. Es frustren amb facilitat, per això reclamen medalles de participació encara que quedin els últims en una competició.
 2. L'excés tecnològic i l'afany per tenir likes de vegades els porta a viure de cara la galeria. La seva competència digital és inversament proporcional a la competència en relacions personals entre iguals, que els costen més de gestionar perquè sempre volen ser el centre del món.
 3. Creixen en un entorn d'impaciència, perquè quan volen alguna cosa, Amazon els hi proporciona de forma instantània. Es descarreguen sèries senceres sense haver d'esperar els capítols de la setmana següent i ho poden tenir tot de forma immediata.
 4. Viuen en un entorn corporatiu on ningú els ha ensenyat a bellugar-se. Es senten més segurs amb les relacions virtuals.
 5. Laboralment es veuen desbordats per una competitivitat que s'imposa i on no hi ha medalles de consolació.

Sovint ens queixem que són malcriats, egoistes i que no saben esperar.

Els seus pares no són ni millors, ni pitjors del que vam ser nosaltres o els nostres avis. Simplement són fruit d'una època on els imputs que reben són diferents. Viuen immersos en una societat de consum on els articles destinats a cuidar a les criatures s'han multiplicat per mil, on hi ha revistes i pàgines web especialitzades en donar consells a pares i mares primerencs i on les últimes tendències imposen una dinàmica de la qual és difícil fugir.

En definitiva, són criatures sobreprotegides que van amb cinturó de seguretat a tot arreu, porten cascs protectors, genolleres i artilugis de tota mena que els eviten relliscades, cops i accidents diversos. Estan envoltats de mobles ergonòmics, d'humidificadors d'aire per evitar al·lèrgies, de terres tous per evitar rascades i cantoneres encoixinades per estalviar trompades.

Els tenim distrets contínuament per tal que no s'avorreixin, els donem explicacions per a tot i els aplanem el camí contínuament per tal que pateixin el mínim possible... Volent el millor per a ells els convertim en persones emocionalment inestables i el seu benestar depèn de que l'entorn sempre estigui al seu grat.

Però no hem d'oblidar que també porten horaris frenètics i que sovint estan sobresaturats d'activitats que els donen poc marge de maniobra.

Per això és important que al final recordem que el sentit comú és el més preuat de tots els sentits. Hi ha complicitats i dinàmiques familiars que malgrat que el pas del temps traspassen generacions. Compartir coneixements i experiències entre membres de diferents generacions és el més enriquidor que hi ha.

Tant se val si formem part de la Generació Z, X, Y o M! Quan les generacions s'ajunten i aporten el bo i millor de cadascuna, tot acaba tenint sentit.

Les relacions entre avis, pares i fills són una de les millors fonts que els podem oferir als nens i nenes d'avui perquè creixin amb valors que els han de servir avui, demà i sempre.