Guia per a detectar els paranys financers (i III)

Us heu fixat mai com és de fàcil gastar en els webs de venda online?

Tanquem amb aquesta entrada la sèrie dedicada als paranys financers. I ho fem centrant-nos en el que és més important, els seus antídots.

Per a comprar menys cal sentir dolor

Ho dèiem a primer lliurament. Tenim tendència a anestesiar el dolor per a poder gastar més. Per tant, si aconseguim que pagar ens faci mal de nou, possiblement ens estarem de fer algunes compres. I farem un pas més cap a l'apoderament financer.
Posem-hi imaginació. Què sentiríeu pagant un cotxe amb feixos de bitllets de 50€? Com més diners haguem de treure físicament de la cartera per a fer una compra més dolorós serà. Per tant, farem bé d'oblidar les targetes de crèdit o dèbit (i similars) sempre que ens sigui possible, perquè ambdues ens fan els pagaments massa fàcils.
D'altra banda, us heu fixat mai com és de fàcil gastar en els webs de venda online? Estan especialment dissenyats per a que comprem amb tota comoditat. Si volem gaudir de les facilitats que aquestes plataformes ofereixen, farem bé en no perdre de vista que som en terreny enemic per a les nostres finances.
Finalment, en aquest apartat de facilitar el dolor està demostrat que pagar en el moment de consumir és el més convenient per a acabar pagant menys. Si anem de vacances amb un pack d'hotel "tot inclòs" ens pot donar la sensació que reduirem despesa. El més probable, no obstant, és que sigui més efectiu que per cada consumició calgui treure la cartera.

El gran poder de l'estalvi

Els humans no acostumem a ser autèntics experts en autocontrol. Ens costa respectar un objectiu futur com ara gaudir d'uns diners addicionals per a la jubilació si l'alternativa és un plaer immediat.
Partint d'aquesta base, com menys disponibles tinguem els diners, menys en gastarem. Llavors, és un bon consell separar els diners en diferents productes d'estalvi. Amb això matarem dos pardals d'un tret. Per una banda, diversificarem. I, per l'altra, ens complicarem accedir a molts diners d'una vegada. Si ens veiem obligats a desfer un estalvi per a una finalitat que no és la que havíem planificat, serà un senyal que hi ha quelcom que no estem fent prou bé.
Ens ajudarà també fer-nos fàcil la posta en marxa de les decisions d'estalvi que prenem. Es tracta de crear mecanismes automàtics. Per exemple, és bona idea contractar un producte financer que separi un import cada principi de mes com si d'un altre rebut es tractés. Un cop signat, la nostra pròpia inèrcia passa a jugar a favor nostre, atès que només intentarem recuperar aquests estalvis en cas de veritable necessitat.
I, per a acabar, em referiré a una eina (ben emocional) que utilitzen els terapeutes Gestalt. Imaginem que podem conversar amb el nostre "jo futur". Quina mena de diàleg tindríem amb ell? Potser si el coneguéssim faríem quelcom més per a que gaudeixi d'una vida millor. Creieu que redactar una carta del nostre "jo futur" al "jo present" donaria suport a la nostra força de voluntat? De fet, hi ha un banc que ha fet servir aquest argument en una coneguda campanya publicitària. Us sona?

Dotar les finances de presència i valors

Una eina molt interessant és posar a la vista o portar al damunt algun objecte que ens recordi quins són els objectius que ens proposem. Aquest pot ser un contrapès a les diferents manipulacions a les quals ens sotmet la societat de consum. Per exemple, podem enganxar a la nevera un full amb un gerro dibuixat on anirem pintant flors a mesura que anem aconseguint les fites que ens marquem. O posar una foto amb el motiu pel qual estalviem ben visible a la cartera. Si quan l'obrim per a fer un pagament ens trobem la imatge potser decidirem no fer aquella compra.
I, dins l'àmbit dels valors, potser donem massa importància a les possessions. Mesurem l'èxit en funció del patrimoni. No s'acostuma a calibrar en base al temps lliure. Podem formular de nou el que entenem per qualitat de vida?

On som i on volem anar com a primer pas

És important adonar-nos que sovint el principal enemic és a casa. Convé aturar-nos a pensar, a mirar el que fem des d'una perspectiva de consciència. D'entrada, cal saber on som a nivell financer. I, a continuació, ens caldrà determinar quins objectius perseguim. Amb això ben clar, totes les eines anteriors seran molt més efectives.

Més informació