Guia per a detectar els paranys financers (II)

Un altre tipus de parany financer és el que trobem quan ens adornen un producte o servei. Això ho poden fer amb recursos publicitaris

Entre les afectacions menys significatives de la Covid podríem trobar una promesa meva incomplerta. Efectivament, el passat febrer vaig començar a parlar-vos dels diversos paranys financers que ens pot parar l'entorn consumista en el qual vivim. I us vaig dir que seguiríem tractant el tema en posteriors entrades. Han passat cinc mesos (i un munt de fets que de segur ens hauria agradat estalviar-nos) fins que m'ha semblat que potser era hora de seguir el fil.

Explicava llavors que els paranys estan molt ben dissenyats per autèntics experts en la matèria. Saben com tocar la fibra que ens impulsa a moure'ns d'una determinada manera. De vegades, no obstant això, ens els parem nosaltres mateixos. El cap, el cor, o tot alhora, se'ns posa en contra dels nostres interessos. Ara bé, en el moment que els coneixem, tenim mitja partida guanyada. La resta depèn de la voluntat de canviar hàbits que hem descobert i que no ens ajuden a respectar els objectius que ens marquem.

 

Tenim una clara aversió a perdre

Passa sovint que quan hem provat o tingut quelcom, ens costa més renunciar-hi. Ens posen fàcil gaudir d'un servei gratuïtament durant tres mesos perquè és molt probable que passat aquest temps acabem contractant-lo. Que no ho fem estarà en funció del nostre autocontrol. I no sempre podem comptar amb ell, oi?

En aquesta línia, tenim molts cops tendència a acceptar millor conservar el 90% del nostre sou (o del que sigui) que no pas a perdre'n el 10%. Fixem-nos en com ens presenten una proposta. De vegades hi ha trampa. Matemàticament és el mateix, però ho percebem diferent. A ningú agrada perdre. I per això, per exemple, podem seguir invertint en un negoci ruïnós. Encara que sapiguem que ho és. Ho preferim abans que donar per perduts els diners que hi hàgem destinat fins al moment.

 

El nostre sentit de la justícia pot ser força peculiar

Us heu fixat mai en el criteri que sovint seguim quan jutgem l'esforç dels altres? Decidim una compra en funció de si creiem que el preu és just o no, i no tant pel valor que el bé o servei ens aporta.
Un exemple habitual és el del manyà que ens obre la porta de casa en un parell de minuts a canvi d'una bona minuta. Hauríem d'estar contents d'estalviar-nos haver de destrossar la porta per a entrar. No obstant, tenim tendència a pensar que ens estan aixecant la camisa.

No us sembla que podríem valorar més l'experiència dels professionals que ens donen servei, i el que ens estalviem contractant-los. Recordeu el concepte de cost d'oportunitat que esmentàvem al post anterior? Quin és el cost d'oportunitat de contractar algú qui realment sap què té entre mans? Són les alternatives millors o pitjors? Els cinc minuts que un mecànic triga a collar el cargol que arregla una avaria són de franc. Però els anys d'experiència que li permeten saber quin cargol cal collar justifiquen la factura.

 

La perillosa màgia dels embolcalls

Un altre tipus de parany financer és el que trobem quan ens adornen un producte o servei. Això ho poden fer amb recursos publicitaris, o afegint-hi tot un ritual al voltant. Una cervesa d'ampolla d'una determinada marca té el mateix sabor a casa que en un bar de moda, però estem disposats a pagar més per ella en aquest segon cas.

En relació amb això últim, fins i tot pot ser difícil diferenciar entre una cervesa d'una marca coneguda en enfront d'una altra de més econòmica. Però l'anunci que hem vist de la primera a la televisió (o a YouTube o qualsevol altre mitjà) ens condiciona. És una qüestió d'expectatives.

D'altra banda, dins de la categoria d'embolcall també hi podem incloure el preu. Potser el més car no és el més adequat per a les nostres necessitats, però associem preu a satisfacció final. Per exemple, potser acabem escollint el telèfon mòbil de cost elevat perquè tenim la sensació que serà millor. Per a la majoria, resulta molt més senzill decidir segon el preu que no pas en funció de les moltes prestacions tècniques que ens caldria comparar si el criteri a seguir fos més racional.

 

I què podem fer amb tot això? 

Tal com esmentàvem abans, el primer pas ja l'hem donat. I hi ha algunes eines que ens poden ajudar a saltar per sobre aquests paranys financers. En el proper (i darrer) lliurament d'aquesta sèrie ho veurem.
 

Més informació