L'objectiu que ens hem marcat amb aquest article és molt clar: es tracta que evitem la costa de gener, i que ho fem amb temps suficient, és a dir, abans que comencin les festes nadalenques.
En més d'una ocasió he participat en entrevistes o publicacions on m'he referit a aquest tema. Fins aquest any, en totes aquestes col·laboracions amb mitjans se m'havien demanat consells sobre com afrontar el problema a principis de gener, quan ja és massa tard. Entre tots estem fent que això millori, i aquests darrers dies he tingut la possibilitat d'explicar en vàries ocasions una altra manera d'encarar econòmicament les festes.
La primera reflexió que ens podem fer és per què durant aquestes festes cal gastar molt més del compte. Què és el que busquem?
Nadal és potser el moment on tenim més impactes que ens manipulen, i per tots els mitjans. Podem posar infinitud d'exemples al respecte, però n'hi ha prou en comprovar com es multipliquen els anuncis de perfums o joguines, en mirar com es comporten veïns, familiars i amics, o en com la majoria de la població assalariada rep una paga extra que sembla que porti un rètol al damunt que digui "gasta'm".
En tot cas, sí que és cert que il·lusiona fer alguns regals a la gent que estimem, o oferir àpats a família i amics on hi hagi menjar de qualitat i una taula ben parada. Llavors, quin és el punt d'equilibri?
Per a cada persona o família el punt d'equilibri serà diferent. No obstant, si recuperem el títol d'aquest article i volem evitar la costa de gener, farem bé en preparar-nos un petit pressupost que ens marqui quins són els límits de despesa que podem assumir.
És molt senzill. D'entrada, es tracta de fer una estimació dels diners que ingressarem durant desembre i gener, que per a la majoria seran un parell de nòmines i una paga extra. Un cop fet això, podem seguir per mirar extractes bancaris o de targetes de crèdit quines despeses ordinàries vàrem tenir l'any passat per aquestes dates: aigua, llum, telèfon escoles, hipoteques, lloguers, transports, quotes de crèdits, menjar, etc., despeses que no tenen res a veure amb el Nadal i que haurem de pagar independentment de les festes.
La diferència entre aquests ingressos i despeses hauria de determinar el sostre del pressupost per al Nadal. A partir d'aquí, es pot destinar una part a àpats, una altra a guarniments, i així successivament, i, és clar, en el moment de fer les compres relatives a cada partida haurem d'emmotllar-nos a aquest pressupost. Si, a més, som capaços de destinar una darrera part a estalvi, per a que anem més tranquils quan ens facin falta diners, aquest serà el millor regal que ens podrem fer a nosaltres mateixos.
De vegades, necessitem un petit èxit per a demostrar-nos que hi ha una altra manera d'organitzar-nos financerament que funciona. Aquestes festes són una bona ocasió per a provar-ho i, quan comprovem com ens va de bé, més endavant podem intentar fer el mateix per a tot l'any.
Us motiva tenir un gener ben tranquil? Doncs som-hi!