Què se celebra per la castanyada???

L'1 de novembre se celebra a tota Catalunya la festivitat de Tots Sants. Tots Sants o la castanyada és una festa tradicional d'origen catòlic. Està dedicada als avantpassats que se celebra cada 1 de novembre. Aquesta festivitat està lligada amb el Dia dels Morts o Dia dels Difunts que se celebra el 2 de novembre.

Segona marca la tradició, l'1 de novembre els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius. La festa de Tots Sants és una de les més antigues que se celebra en el cristianisme. I a més, està molt estesa per tot el món. Tenint en compte que el primer de novembre els dies són més curts i foscos, moltes cultures intuïen aquests dies com a record pels morts. I és que després de l'estiu, la natura està com morta i això evoca a la nostàlgia des de l'antiguitat.

Celebrant el record dels morts

Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això existeix el costum d'anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats i familiars morts, arranjar-la i ornamentar-la amb flors. Pel que fa a la gastronomia, el costum de la festivitat és la castanyada, quan la família i els amics es reuneixen per menjar castanyes torrades i moniatos cuits, dos dels productes de la temporada de la tardor. Les castanyes i els moniatos s'acompanyen dels típics panellets.