Els signes i símptomes del part

Els signes i símptomes del part- Pares i Nens

Quan el naixement del nadó s'acosta, especialment si és el primer embaràs, sorgeixen molts dubtes i pot ser útil conèixer alguns signes i símptomes que ens ajudaran a saber si és el moment del part i dirigir-nos al centre hospitalari si hem decidit donar a llum allà.

Generalment, els primers signes que ens faran saber que ens hem posat de part s'haurien de sentir entre les 37 i les 42 setmanes de gestació.

A banda del coneixement popular i dels consells de coneguts i familiars que hagin pogut passar per aquesta situació, cal saber que alguns signes poden ser més dubtosos que d'altres.

  • Unes setmanes abans del part podries notar pressió a la pelvis. Una sensació com si el nadó baixés i s'introduís a la pelvis per tal de preparar-se per al moment del naixement. Si et passa, notaràs més pes a la pelvis i respiraràs millor perquè la teva caixa toràcica haurà quedat alliberada. Aquesta pressió sovint es nota a partir del tercer trimestre de gestació i no és un signe imminent de part.

  • Durant les setmanes prèvies al part, el coll uterí es pot anar modificant sent més tou i permeable. El fet que es permeabilitzi pot produir l'expulsió del tap mucós: una quantitat petita de flux espès que ha mantingut tancat el coll de l'úter durant els nou mesos d'embaràs. No obstant, aquest no és un signe imminent de part.

  • Les contraccions de Braxton Hicks són aquelles que apareixen sobre les 24 setmanes de gestació, no són regulars, acostumen a no ser doloroses i cedeixen amb el repòs. Són pròpies del creixement de l'úter i no indicatives de part.

Les contraccions de part, són regulars, acostumen a venir cada 3-4 minuts, són doloroses i no cedeixen amb el repòs.

La diferència radica principalment en si aquestes contraccions que semblen de part realment ho són, o bé, encara es troben en una fase de pròdroms de part, on el coll uterí s'està escurçant però encara no ha arribat a procés de dilatació i per tant de fase activa del part.

Un cop la gestació supera les 37 setmanes, podem començar a sentir contraccions lleugerament doloroses durant alguns períodes del dia però que van cedint i no són regulars. En aquest moment ens trobem en una fase prèvia al part anomenada fase prodròmica, on el coll uterí s'està escurçant però encara no ha arribat al procés de dilatació, i per tant de fase activa del part. És important reconèixer aquesta fase i estar tranquil·les alhora que sentim el nostre nadó.

Pot ser orientatiu per reconèixer que estem de part sentir contraccions durant més de dues hores, que no cedeixen amb el repòs i que són d'intensitat similar. En aquest moment és important escoltar al nostre cos, fer respiracions abdominals i adoptar aquelles posicions que ens facin portar millor el dolor de la contracció. D'altres mètodes de control de dolor que podem utilitzar a casa durant les primeres fases del part són la hidroteràpia, musicoteràpia, aromateràpia i optar per llums poc intenses o espelmes que afavoreixin un ambient confortable.

  • L 'amniorrexis és el que es coneix com "trencar aigües". Quan passa, hem de fixar-nos en l'hora que succeeix i observar el color del líquid amniòtic. Habitualment el líquid serà clar i continuarem notant els moviments del nadó.

Si el líquid és clar i el nadó es mou, a l'espera de l'inici de les contraccions, és aconsellable preparar un ambient tranquil on puguis descansar, caminar, menjar, dutxar-te i sentir les sensacions que el nostre cos ens demana alhora que continues notant els moviments del nadó.

En ocasions tot i el trencament de la bossa, les contraccions no s'inicien de manera precoç o espontània, en aquests casos si en les hores següents no s'inicien, dirigeix-te al centre de referència per tal que els professionals sanitaris puguin fer una valoració.

Si en algun moment les aigües canvien de color, el nadó no es mou com habitualment ho fa, o sentim la necessitat d'anar a l'hospital ens dirigeix-te al centre sanitari el més aviat possible.

Si el trencament de les aigües apareix en el procés de contraccions i aquestes són indicatives de part, és una bona senyal i seguirem les recomanacions anteriors.

Quan has d'anar a l'hospital més proper?

Quan et trobis davant de les següents situacions:

  • Sagnat vaginal
  • Dolor abdominal constant que no cedeix
  • Si s'inicien contraccions doloroses o pèrdua de líquid amniòtic abans de la setmana 37 de gestació (pot ser indicatiu de part prematur)
  • Disminució o absència de moviments del nadó
  • Mal de cap persistent i intens, canvis en la visió, molèsties a la part alta de l'abdomen o et trobes més inflada
  • Febre alta

Aquestes són algunes pistes que t'ajudaran a arribar al moment del part amb més tranquil·litat i confiança, però recorda que cada dona és un cas diferent i que poden donar-se d'altres símptomes o variacions de les esmentades. Recorda envoltar el procés de calma i confiança en el teu cos i saber que sempre que ho necessitis pots consultar amb la teva llevadora.

Si vols que una de les nostres llevadores t'acompanyin abans, durant o després de l'embaràs envia'ns un correu electrònic o truca'ns al 672 23 81 43.