Des del moment de la gestació fins el part, moltes dones viuen amb neguit com plantejar-se la seva alimentació per tal de no agafar més pes del que recomanen els professionals. Per a què això no passi, cal conèixer quins aliments són els més i menys indicats.
En general, en contra del que es pensa, són pocs els aliments que cal evitar durant l'embaràs. Si la dona porta una dieta equilibrada habitualment, serà molt fàcil que s'adapti a la nova manera de menjar ja que només haurà de limitar o eliminar alguns ingredients del seus àpats.
A banda d'això, cal seguir les indicacions mèdiques ja que si la futura mare pateix alguna malaltia durant l'embaràs és possible que hagi de prendre algunes mesures especials que poden afectar a la seva alimentació.
Com a norma general, es recomana que durant l'embaràs la ingesta total diària de calories augmenti unes 300 Kcal respecte a les que consumeix normalment la dona.
Quins aliments es poden prendre durant l'embaràs?
- Els aliments més recomanats per menjar durant l'embaràs són els rics en vitamines (fruita), greixos insaturats (carn o peix blanc), fibra (arròs, pasta i cereals) i minerals (làctics).
- Un element que no pot faltar és l'aigua o els aliments que en portin ja que el cos de la dona ha d'estar hidratat en tot moment, especialment, durant l'estiu.
- Els greixos més saludables que es poden menjar sense fer-ne un abús són l'oli d'oliva, el peix, els fruits secs, les carns magres, el rovell de l'ou i l'alvocat.
- No cal descuidar la fibra ja que habitualment, durant l'embaràs, solen donar-se episodis de restrenyiment en la futura mare.
Què evitar menjar mentre dura l'embaràs?
- Pastes industrials, llaminadures o aliments amb molt de sucre.
- Carns crues ja que poden ser portadors de toxoplasmosis.
- Les fruites i les verdures han d'estar molt ben rentades, inclús aquelles que apareixen en bosses preparades per el consum.
- Formatges sense pasteuritzar, com el feta, el Roquefort, el Camembert o el Brie. Poden contenir una bactèria coneguda com a Listèria.
- Els peixos i mariscs fumats també poden transmetre listeriosis. Intentar evitar els peixos grans com la tonyina per el seu gran contingut en mercuri i afavorir la ingesta de peix blau.
- Fetge i productes derivats com el paté o foie: cal evitar-ho durant els tres primers mesos ja que té una alta concentració en Vitamina A i això pot provocar malformacions en el fetus.
- Ou cru, ja que es pot córrer el risc de patir salmonel·losi. Es pot trobar en maioneses, truites poc cuinades o postres com el tiramisú.
- Begudes estimulants (cafè, te, refrescos) i alcohòliques. Les primeres es poden prendre amb precaució mentre que les segones cal evitar-les al 100%.
Fer-se una dieta equilibrada pròpia:
Com que els gustos de cada futura mare no són els mateixos, el més pràctic és que cada dona es faci la seva dieta a mida, tenint en compte les seves característiques i necessitats físiques. Per a composar-la correctament, es pot tenir com a referència el següent llistat i crear un menú diari equilibrat i saludable:
- Fruita: de 2 a 4 racions (cada ració equival a una peça mitjana -una poma o 3 prunes, per exemple o a 100 grams de fruita tallada a trossos). Hem de tenir present aquest número de peces també amb els sucs.
- Làctics: de 3 a 5 racions (una ració equival a un got de llet, 80 grams de formatge fresc o dos iogurts). Hem d'intentar que siguin desnatats.
- Proteïnes: de 2 racions (una ració és una porció de pollastre, peix, un filet de carn vermella o 2 ous). Les llegums també són proteïnes vegetals que ingerides juntament amb cereals afavoreixen la seva absorció.
- Verdures: de 2 a 3 racions (una ració són 225 grams de verdures crues o 115 grams de verdura cuita).
- Cereals: de 6 racions (cada ració pot ser una llesca de pa ó 30 grams de cereals, arròs o pasta)
- Olis: de 15 a 30 ml màxim.
- Aigua: 1,5 litres com a mínim.
Si vols que una de les nostres llevadores t'acompanyin abans, durant o després de l'embaràs envia'ns un correu electrònic o truca'ns al 672 23 81 43.