Per què a l'adolescència hi ha consum de drogues?

L'adolescent vol experimentar, provar el desconegut i prohibit, tenir sensacions noves i demostrar que ja ha deixat enrere la infantesa. A vegades la seva percepció sobre els riscos del consum de drogues no es correspon amb la realitat.

Però que són les drogues?

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la droga d'abús és qualsevol substància amb efectes sobre el sistema nerviós central, que pot portar cap a un procés de dependència psicològica, física, o ambdues alhora.

Aquests efectes tenen conseqüències en la família, els estudis, el treball, però també a nivell sanitari, en els accidents de trànsit, la violència de gènere, etc.

En el mercat hi ha moltes drogues, però les que estan més a prop per consumir els adolescents són: l'alcohol i el tabac (legals) i el cànnabis com l'haixix i la marihuana (il·legals).

A fi que puguin desenvolupar actituds crítiques de prevenció i coneixement sobre aquest tema, els pares els hi podem donar eines com parlar-ne a partir d'exemples reals, aprofitar algun programa o notícia de la TV, tot intentant crear una bona comunicació amb ells perquè expressin els dubtes e idees que tinguin sobre aquest tema.

L'alcohol és una de les drogues més potents a l'abast dels adolescents en el mercat. Té efectes més ràpids en el cervell que per exemple, els tranquil·litzants.

Segons les estadístiques actuals l'edat de començar a beure, fumar i consumir drogues s'ha retardat uns 2-3 mesos, situant-se al voltant dels 14 i 1-2 mesos per l'alcohol i fumar i de 15 anys pel cànnabis.

Quasi a totes les celebracions de la nostra societat es consumeixen begudes alcohòliques, tant a l'àmbit familiar, com en el professional i social. Aquesta acceptació social fa que siguin fàcils d'aconseguir les begudes alcohòliques en els establiments comercials. En aquest punt sí que les administracions tenen part de culpa.

Per què els adolescents beuen alcohol o consumeixen drogues? Aquests poden ser alguns dels motius:

A part dels costums socials, també es fa per relacionar-se amb els amics en l'oci nocturn.

Hi han altres motivacions relacionades, com superar la timidesa i els complexos. Creu que amb l'alcohol aconseguirà tenir més confiança i buscar una evasió. Seria important centrar-se a reforçar l'autoestima dels joves.

Els pares, l'escola i l'entorn, haurien de ser models i intentar que participin en altres activitats més saludables.