Por qué nos preguntamos cosas

Llibre recomanat per les Biblioteques de Sant Cugat

Quan un nen aprèn a preguntar "per què" mai més abandonarà aquestes paraules. Les preguntes són pinces per subjectar objectes desconeguts, claus per obrir portes secretes i lupes que ens permeten veure allò que està ocult.

Al cap i a la fi, com tots sabem, "per què" no és res més que l'abreviatura d' "Obre't Sèsam". I quan pronunciem aquestes paraules mai sabem el que podem trobar.

Aquest llibre que ha arribat a les nostres mans i que la meva filla Tània (de 9 anys) ha llegit amb avidesa, ha estat, per sobre de tot, un llibre "inesperat". El que hi hem trobat a dins és tant diferent del que esperem dels llibres infantils els quals estem acostumats, que realment esdevé una sorpresa molt i molt gratificant.

Por qué nos preguntamos cosas

Res és com sembla. El que sembla realment és que ens disposem a llegir sobre algunes preguntes que perfectament es podria fer un nen. El que hi trobem escrit és diferent, entre poesia i filosofia, la resposta a la pregunta esdevé pura creació fantàstica, dolça i tendre, amb l'objectiu no més llunyà que el de portar als nens i nenes a reflexionar sobre les coses fonamentals de la vida. El que s'ha llegit és un trampolí a mil opinions, debats i cerques d'un possible missatge o significat ocult que cada petit relat ens brinda picant l'ullet.

Les il.lustracions, per altra banda, parlen per si soles: mig reals, mig abstractes, mig fantàstiques, com la vida mateixa, que potser pretenen inspirar, emocionar o teixir el pensament dels nens cap a llocs o racons insospitats.

Por qué nos preguntamos cosas

Recomano llegir-lo a poc a poc, com indica en algun dels seus relats, assaborint les paraules, les emocions i els pensaments. Potser un relat per dia, amb l'acompanyament d'un adult; ja que alguns relats poden semblar, en algunes ocasions, buits de significat, si no es llegeixen amb una ment ben oberta.

Tot i que és un llibre a partir dels 7 anys, penso que alguns relats són més adequats i se'n pot treure més suc si el nen és una mica més gran, potser a partir dels 9 anys.

Esperem que us agradi tant com a nosaltres, aquí us deixo un petit fragment il.lustratiu:

"Las olas vienen y van,

van y vienen

para recordarnos

que todo regresa,

no importa de qué modo.

Nada se va para siempre".

Por qué nos preguntamos cosas

Autors: Victoria Pérez Escrivá y Javier Zabala 

Barcelona: Thule, 2013

A partir dels 7 anys.