Coques de sardina

Coca de sardina

Una proposta de Nuni de Cuinetes

Passada la disbauxa de carnestoltes anem de ple cap a la Quaresma caricaturitzada per una velleta amb 7 cames que simbolitza les 7 setmanes de bondat (després dels excessos carnavalencs) que cal fer fins a l'arribada de la primavera.

La tradició manava que durant aquest temps no es podia menjar carn i era temps d'abstinència. D'aquí que la vella Quaresma se la representi amb un bacallà a cada mà, ja que la carn i els ous eren prohibits durant aquesta època i tan sols es permetia menjar peix els diumenges fins a l'arribada de diumenge de Pasqua. Us imagineu? Per sort amb els anys ens hem quedat amb la part més festiva d'aquestes tradicions i en record d'aquestes us presento aquesta coca.

Avui, dimecres de cendra, simbolitza el fi de festa. Enterrem la sardina! I una bona manera de celebrar-ho és fent aquestes coques que amb l'ajuda dels pares podreu fer vosaltres mateixos.

Fem coques de sardines

INGREDIENTS:

 • Sardines fresques (una per a cada coca).
 • Tomàquet triturat
 • Mini masses de pizza fresca Buitoni
 • Formatge parmesà ratllat
 • Oli, sal, sucre i orenga.

ELABORACIÓ:

 1. Demanem al nostre peixater que ens triï unes sardines mitjanes ben maques i li demanem que ens les netegi i ens les faci a llibrets traient-ne l'espina.
 2. Ja a casa, posem a preescalfar el forn a 210ºC amb l'escalfor de dalt i baix.
 3. En un bol posem el tomàquet triturat i l'amanim amb un raig d'oli, sal i un pessic de sucre (per matar-ne l'acidesa). Remenem.
 4. Agafem una massa de pizza fresca i hi escampem una cullerada sopera de salsa de tomàquet ja amanida.
 5. Damunt empolsinem amb formatge parmesà.
 6. Salem el llibret de sardina i la col·loquem sobre la coca amb la pell cap amunt.
 7. Enfornem les coques durant uns 10 o 12 minuts a 210ºC (vigileu-les! Cada forn és un món!).
 8. Un cop cuites les traiem del forn i les empolsinem amb orenga seca.
 9. Ja les tenim a punt per menjar! Bon profit!

És una gran manera de celebrar el dimecres de cendra i de pas aconseguim que els petits mengin peix. I és que les coses que fan ells mateixos són tan bones! Bona Quaresma!

Nuni