Castells i castellers

Hola nens i nenes! Sabeu què són els castells i els castellers? En voleu saber més? Doncs som-hi!

Què són els castells?

Els castells són construccions humanes, gent que s'ajunta per fer castells de diferents mides i alçades. La gent que fa castells es diuen castellers i s'agrupen en colles castelleres que porten camises diferents per distingir-se unes de les altres.

que son els castells

A les actuacions, els castellers sempre porten el mateix vestuari: la camisa de la seva colla, pantalons blancs i una faixa negra. A les diades també els acompanyen els músics que toquen la gralla i el timbal i que els toquen quan s'està fent un castell.

Es tracta d'una activitat molt enriquidora que transmet a la canalla uns valors molt importants: d'amistat, companyerisme, esforç, autosuperació... Els castellers són com una família i tothom hi té un lloc, des del més petit de la casa fins al més gran. El lema dels castellers és: Força, Equilibri, Valor i Seny.

D'on venen?

Els castells tenen els seus inicis fa més de 200 anys. Van començar com una activitat lligada a les processons religioses i amb el temps, van anar agafant importància fins a desvincular-se completament.

Historia castells

Com es fa un castell i qui hi participa?

que son els castellsPer poder fer un castell es necessita a molta gent. Primer de tot s'ha de preparar la PINYA, la gent que des del terra aguantarà l'estructura que puja. Sense ells el castell no es podria fer.

Després tenim el TRONC, tota la gent que s'enfila i construeix el castell. Depenent de l'alçada del castell pujarà més gent o menys.

Després hi ha el que es coneix com a POM, que és la part on hi ha la canalla. Els dosos, l'acotxador i l'enxaneta.

Els castells poden arribar fins als 10 pisos, sent els castells més difícils, ja que es necessita a molta gent per fer-los (unes 600 persones) i un nivell tècnic molt alt.

Què és un pilar i què és una torre o un dos?

Un pilar és una estructura de castell simple construït per una persona per pis, mentre que una torre o un dos és un castell construït per dos persones per pis. Hi ha pilars de 4 fins a 9 pisos i torres de 6 a 9.

Què vol dir que un castell és amb folre? Què és el folre?

El folre és una part del castell que serveix per reforçar els pisos superiors quan han de ser molt alts i per tant el castell és un castell de molta dificultat de construir. Actua com una segona pinya sobre de la soca (la part de dins de la pinya).

Castells i castellers- Pares i Nens

I les manilles? Què són i per a què serveixen?

Doncs com podeu veure en el dibuix torna a ser com una petita pinya sobre el folre (la segona petita pinya) i també serveix per a construïr castells molt alts i de gran dificultat. En el dibuix veieu un castell de 10 pisos!

Per acabar, què són els castells amb agulla?

Aquests castells són xulíssims, perquè quan creus que el castell ja està fet i comença a descarregar, per dins, els castellers han fet un pilar que queda al descobert i es veu una torre d'una persona fins a dalt, és com si es pelés un plàtan i quedés la part de dins, com una sorpresa del castell, no us sembla superincreïble? Veieu, veieu...

Castells i castellers- Pares i Nens

Us ha agradat tot el que us hem explicat? A veure si enteneu doncs el nom d'aquests castells:

  • 3 de 9 amb folre i agulla: 3 són els castellers per pis, 9 els pisos que fan, folre i agulla ja ho sabeu i és el castell de la foto.
  • 5 de 9 amb folre 
  • 4 de 10 amb folre i manilles
  • pilar de 7
  • torre de 8

Molt bé! Ara ja podeu anar a veure castells i endevinar quins castells estan construïnt, segur que ho feu molt bé!