Consells per una bona higiene bucal infantil

L'odontopediatra Rebeca Bentolila de la Clínica Bennet de Sant Cugat, ens porta alguns consells per mantenir la boca dels nostres fills ben sanes. No us els perdeu!

Higiene vocal infantil

La primera visita a l'odontopediatra es recomana en el moment en el qual surt la primera dent, així el professional podrà ajudar a guiar en les cures dentals a casa, així com informar que la saliva és el principal vehicle de transmissió de bacteris i amb molt de compte s'hauria d'evitar compartir menjars, estris, begudes, raspalls de dents, xumets i no s'hauria de fer petons a la boca als nens.

El temps de visita per a la revisió comuna hauria de ser cada 6 mesos aproximadament tenint en compte que les càries són acumulatives i progressives.

Entre les vies per les quals els pares poden ajudar a preservar una correcta salut bucal es podrien mencionar:

  • Supervisar fins als 7 anys la raspallada dental dels nens. Si el nen vol raspallar-se les dents sol, se l'ha de deixar però fent una revisió final per assegurar la correcta higiene bucal.
  • Raspallar les dents un mínim de 2 vegades al dia amb pastes amb fluor indicades per a cada edat. Amb nens i nenes majors de 6 anys, ja es pot utilitzar una pasta de dents per adults.
  • Disminuir les begudes gasoses o sucs, a no ser que sigui possible la seva total eliminació. Es recomana que siguin ingerides amb els àpats principals. Són més segures les begudes com l'aigua i la llet (sense sucres afegits).

Higiene vocal infantil

  • Utilitzar una canyeta per les begudes gasoses o ensucrades per assegurar que es prenen ràpidament i així evitar que les mantinguin molta estona a la boca, i que les dents no quedin exposades tant de temps als àcids i sucres.
  • Disminuir el consum de gominoles.
  • No deixar que el nen es quedi amb el biberó a la boca durant la nit. Retirar-lo i rentar les dents o donar-li el biberó amb aigua.
  • Utilitzar el fil dental, sobretot si els queixals estan molt junts (hi fa fil dental per infants).

Higiene vocal infantil

Si les dents primàries (de llet) tenen càries:

  • Preguntar a l'odontopediatra sobre els suplements amb fluor i l'ús del XILITOL, edulcorant natural que no produeix càries, ja que el bacteri causant de la càries no la pot metabolitzar. Es pot trobar en moltes formes: en pastes dentals, elixir bucal, esprai, gel, xiclets, tovalloletes humides per netejar les genives dels nadons… El seu efecte és molt positiu en la disminució de la càries dental.
  • Portar a l'infant a l'odontopediatra de manera regular perquè les seves dents puguin ser restaurades. Un nen amb moderat o alt índex de càries ha de rebre aplicacions tòpiques amb fluor com a mínim cada 6 mesos.
  • Demanar informació sobre els segellants de fosses i fissures.