Contes per educar en la igualtat

Una nova proposta de Judith de Club Peques Lectores

L'objectiu principal d'un conte infantil ha de ser divertir i entretenir. Tot i això, sempre acaben transmetent algun valor, creença, idea, pauta de comportament, manera de ser o de relacionar-se amb els altres... Per això els contes són un recurs educatiu de primer ordre i és important que siguin lliures de sexismes i estereotips de gènere.

També hem de procurar que reflecteixin una societat que avança, que és més igualitària i que es basa en la tolerància, el respecte i la igualtat, on tots, independentment del seu sexe, poden triar lliurement els seus somnis i tenen les mateixes oportunitats per aconseguir-los.

Per això avui, des de Club Peques Lectores, us porto una selecció de contes que ens ajuden a educar en la igualtat i estan lliures de sexismes i estereotips.

Contes per educar en la igualita Jan Petit

Les princeses també es tiren pets, Ed. Animallibres: Un conte divertidíssim per desmitificar a les princeses, perquè elles, encara que ens sembli impossible, també es tiren pets.

Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa?, Thule edicions: Carlota no vol conèixer el seu príncep blau, de fet, n'està ben farta de ser una princesa. Ella vol viure grans aventures, lluitar contra dracs ferotges, viatjar, trobar tresors amagats… perquè ella no és una flor, és una nena!

Contes per educar en la igualtat Jan Petit

Rosa caramel, Ed. Kalandraka: Narra la història d'una rajada d'elefants que mantenen les seves cries femelles tancades menjant flors, que no són molt bones, però els deixen la pell molt bonica. Per sort un dia l'elefanta Margarita es revelarà i els descobrirà a totes el camí de la llibertat i la igualtat.

La història del bonobos amb ulleres, Ed. Kalandraka: Ells poden viatjar, modernitzar-se i aprendre coses noves. Elles només poden recol·lectar menjar i cuidar dels més petits. Fins que un dia diran prou! Aquest conte ens encanta a casa.

Contes per educar en la igualtat Jan Petit

Vet aquí dues vegades, Ed. Cuatro Tuercas: Una col·lecció que actualitza els clàssics de sempre i els despulla de sexisme, violència i estereotips de gènere. Amb ells els nens i nenes podran somiar amb princeses valentes, bruixes bones o llops amables.

Pink! El pingüí que es va tornar rosa, Ed. Trapella Books: Pink s'aixeca un dia i descobreix que s'ha tornat rosa! Quin desastre més gran! Ell és un nen i els nens no poden ser roses. Un conte per trencar estereotips i aprendre a respectar als altres i acceptar-nos a nosaltres mateixos tal com som.

Contes per educar en la igualtat Jan Petit

Un lloc per a la Rula, Ed. Tramuntana: Un conte molt impactant que ens recorda que encara ara hi ha joves que es veuen obligades a casar-se per la força i a viure esclavitzades pel sol fet de ser dones. La família de la Rula té molt clar el seu futur, però gràcies a la lectura ella descobrirà que una altra vida és possible.

En família!, Ed. Takatuka: Una guia ben divertida i plena d'humor que ens presenta tota la diversitat familiar que podem trobar a la societat actual.