10 llibres infantils per a l'educació emocional

Una proposta de Judith de Club Peques Lectores

Si ens fixem en els nostres fills durant un dia qualsevol, veiem que viuen dalt d'una muntanya russa emocional. Passen de l'amor a l'odi, de la felicitat a la tristesa o de la calma a la ira, en qüestió de segons. En realitat això és normal: emoció, pensament i acció són els pilars del nostre ésser.

El problema és que moltes vegades no saben gestionar adequadament el que senten. No tenen intel·ligència emocional. Per sort, la intel·ligència emocional és una habilitat i, com tota habilitat, pot aprendre's i, per descomptat, educar-se.

La intel·ligència emocional ens dóna habilitats socials i capacitat per: confiar en les nostres capacitats, empatitzar amb els altres, fer front als obstacles, resoldre conflictes de forma constructiva, prendre decisions responsables,... i un llarg etcètera.

En definitiva, si volem que els nostres fills es desenvolupin de forma satisfactòria en societat i, el més important, que siguin feliços, hem de donar-los intel·ligència emocional, i així podran conèixer, comprendre i controlar les seves emocions. Un primer pas és ajudar-los a identificar el que els passa i posar nom al que estan sentint. Aquesta selecció de llibres infantils ens serà molt útil:

1. Col·lecció "Sentimentos", de Tracey Moroney, ed. SM ( 3 anys)

emocions

Aquesta col·lecció està protagonitzada per un conillet amb el qual els més petits s'identificaran de seguida, ja que viu situacions quotidianes com les del seu dia a dia.

Els contes busquen que el lector se senti segur de les seves habilitats, confiï en si mateix i, en conseqüència, guanyi autonomia. Tot això a partir d'ajudar als petits a conèixer els seus sentiments, entendre que són normals (fins i tot la ràbia o la por) i aprendre a gestionar-los.

contes d'educació emocional

2. "Les emocions d'en Pol", de Liesbet Slegers, ed. Edelvives ( 3 anys)

Al llarg del dia en Pol experimenta moltes emocions, com la ràbia, la por, la tristesa o l'alegria. Per a cada emoció, la seqüència del llibre és la mateixa: primer es descriuen les sensacions físiques i es pregunta al petit lector quines coses de les dibuixades li causen aquesta emoció i quines no, després s'explica una petita història on en Pol experimenta aquests sentiments (en forma de vinyetes, tipus còmic), a continuació una pàgina amb solapes i, per acabar, alguna activitat senzilla.

3. "Així és el meu cor", de Jo Witek, ed. Brúixola ( 3 anys)

Un preciós àlbum il·lustrat perquè els nens i nenes reconeguin els seus sentiments i emocions en totes les seves formes i tots els seus colors. La protagonista ens convida a entrar en el seu cor i ens explica com, al llarg del dia, en funció del que li passa o de la situació, sent diferents emocions o estats d'ànim. Amb un cor encunyat al mig, el llibre és original, fresc i m'agrada perquè convida al lector a parlar del que sent.

4. "El monstre de colors", d'Anna Llenas, ed. Flamboyant ( 3 anys)

Convertit en un súper vendes, aquest llibre és ja un referent en educació emocional. El simpàtic monstre s'ha fet un embolic amb les seves emocions i haurà d'aprendre a posar-les en ordre. Senzill i divertit, ideal per introduir als nens en el fascinant llenguatge de les emocions.

També hi ha un llibret per acolorir i una versió en pop-up que us recomano perquè és increïblement bonica.

contes d'educació emocional

5. "La increïble història del nen menjaparaules", de Marlet i Jordi Sunyer, ed. Babulinka Books ( 3 anys)

Aquest és un llibre per aprendre a expressar les emocions, entendre com ens fan sentir i, el que més m'ha agradat, per explicar que les emocions no es poden reprimir o negar, les hem de reconèixer i integrar-les de forma sana a la nostra vida.

El nen del conte es va menjant les paraules de les emocions (alegria, tristesa, amor, ràbia i por) i ens explica com se sent amb cadascuna d'elles. Fins que un dia decideix no menjar-se'n cap més. Això el fa sentir molt estrany, com buit per dins. Llavors entén que totes aquestes paraules i emocions formen part d'ell i decideix tronar a menjar-se-les per poder sentir i gaudir de la vida!

6. "Creixo feliç: descobreixo les meves emocions", VV.AA., ed. Timunmas ( 3 anys)

Si busqueu un llibre amb fotografies reals, aquest és el vostre llibre. Amb ell els nens aprendran a anomenar i a identificar les emocions bàsiques i, gràcies al mirall extraïble que porta, podran imitar les expressions de les diferents emocions.

Aquest llibre pertany a la col·lecció "Creixo Feliç" que té altres llibres interessants per a l'educació emocional com: "Pinto les meves emocions amb el Max" un llibret amb adhesius per acolorir o "Les emocions d'en Max" amb el qual els nens i nenes aprendran a gestionar les seves emocions amb el mètode de 4 passos d'en Max: quan en Max no controla les seves emocions es fa una boleta; respira molt a poc a poc; es pregunta què li passa; expressa el que sent i busca una solució. Aquest últim el podeu trobar amb una marioneta de peluix.

7. "El gran llibre de les emocions", de Mary Hoffman i Ros Asquith, ed. Joventut ( 4 anys)

El llibre comença així: "com et sents avui?, com creus que se senten aquests nens? No sempre és fàcil dir-ho".

A partir d'aquí, a cada pàgina del llibre es presenta una emoció o sentiment diferent, sempre preguntant al petit lector i descrivint una sèrie de situacions quotidianes a manera d'exemple. Un llibre genial per afavorir el diàleg i expressar el que sentim.

Contes d'educació emocional

8. "El gran llibre de les emocions", d'Esteve Pujol, Rafael Bisquerra i Carles Arbat, ed. Parramón ( 6-7 anys)

Aquest llibre és molt complet, m'agrada sobretot perquè no només descriu l'emoció i les situacions en què normalment un l'experimenta, sinó que la contextualitza dins d'una història, conte o llegenda.

Són 20 relats molt diferents, alguns són contes clàssics, altres llegendes de llocs llunyans com la Xina o Índia, altres faules o fins i tot fets reals viscuts pel mateix autor. Fins i tot hi ha un fragment de la Ilíada o un tros de Romeu i Julieta.

Tot un recorregut pel món, el temps i la història per descobrir que les emocions són universals i atemporals. A més els contes es divideixen en tres blocs: des del meu (per saber com ets i com el sents); vull anar (per trobar l'energia per seguir endavant) i cap als altres (com apropar-te i conviure amb els altres).

Un llibre molt complet, perfecte per a l'educació emocional íntegra, doncs tracta varis dels seus pilars: consciència emocional, resilència i empatia.

9. "Emocionari", VV.AA, ed. Palabras Aladas ( 7 anys)

Aquest llibre té un estil semblat a una enciclopèdia, amb un índex per buscar i consultar l'emoció que ens interessi a cada moment. També ofereix uns itineraris emocionals, una espècie de recorreguts sentimentals que encadenen una emoció amb una altra.

És un llibre molt útil per treballar conjuntament amb les fitxes que la mateixa editorial ofereix per descarregar. Hi ha ni més ni menys que 42 fitxes, una per a cada estat emocional que descriu el llibre.

Per a nens i nenes ja més grans, de primer de primària cap endavant, encara que en la web de l'editorial trobareu consells de com fer-lo servir en altres franges d'edat.

10. "Receptes de pluja i sucre", d'Eva Manzano i Mónica Gutiérrez Serna, ed. Thule ( 9 anys)

25 receptes plenes d'imaginació per 25 emocions descrites de forma molt poètica i metafòrica. Un llibre per assaborir en aquests dies malenconiosos de pluja, acompanyat d'alguna cosa dolça, com una xocolata calenta.

A cada pàgina del llibre es descriu una emoció i després es dóna una original recepta per fer créixer aquesta emoció o bé, si és negativa, fer-la desaparèixer. Per exemple: recepta per ser una mica més feliç, recepta per no tenir enveja, recepta per perdre la timidesa, recepta per ser més pacient,...

A part, també ens parla una mica dels amagatalls de les emocions, els seus caus i cabanyes; que les emocions poden expressar-se mitjançant el llenguatge verbal i el no verbal i afegeix un mapa corporal per esbrinar on neixen aquestes emocions.Un llibre preciós, amb una enquadernació molt cuidada i en paper reciclat. Per a lectors ja grandets, de 9 a 99 anys, amb certa sensibilitat poètica i emocional. Tot un regal per degustar lentament.