Els elements indispensables que ha de tenir tot pessebre

A Catalunya la recreació de pessebres està llargament arrelada i integra diferents personatges i elements

Per Nadal les cases acostumen a guarnir-se amb diversos elements clàssics d'aquestes festes. El pessebre és, juntament amb l'arbre de Nadal i el tió, una de les tradicions catalanes més arrelades. El pessebre recrea el naixement de Jesús a Betlem a les cases i és una tradició que es remunta a segles enrere. 

El primer pessebre documentat a Catalunya data del segle XIV, quan únicament es representava en determinades esglésies, palaus i cases nobles, des d'on es va traslladar a les llars. 



Quins són els elements imprescindibles del pessebre?

A Catalunya la recreació de pessebres està llargament arrelada i integra diferents personatges i elements. A més dels tres personatges principals: Maria, Josep i el nen Jesús, en el naixement tampoc hi poden faltar el bou i la mula. El naixem ent és el punt central del muntatge i s'acompanya de l'àngel i dels Tres Reis: Melcior, Gaspar i Baltasar. Altres figures de la tradició catalana són la vella que fila, la dona que renta al riu i el pastor. Finalment i en la majoria de pessebres podem trobar un personatge molt singular i que esdevé el preferit de nens i no tant nens: el caganer. El pessebre també inclou diferents elements vegetals com suro o molsa, repartirs en llocs estratègics del pessebre. 
 


Fins quan es posa el pessebre?

Depenent de la casa, hi ha qui el fa des de la Puríssima o Santa Llúcia. Tradicionalment, es començava a posar des de Santa Llúcia, moment en el qual el dia es comença a allargar i, en ser una santa vinculada a la llum, és una santa de l'advent. Pel que fa al desmuntatge del pessebre, tradicionalment es feia per la Candelera, coincidint amb el 2 de febrer.

Més informació