La manipulació associada al mereixement financer

un home dona la clau d'un cotxe

Hi ha un corrent que considera que només pel fet de néixer hauríem de tenir accés a un munt de coses bones. Certament hi estic d'acord. El problema el tenim quan ens fan creure que ens mereixem allò que no podem pagar i que, a més, tampoc ens fa falta. I, sobretot, quan ens ofereixen endeutar-nos per a aconseguir-ho.

Un article que vaig llegir fa mesos deia més o menys que la felicitat és la diferència entre la manera que un individu veu els esdeveniments de la seva vida i la seva expectativa de com hauria de ser aquesta. Quan no es compleixen les expectatives, hi ha un sentiment d'infelicitat. Et sona?

El problema de les altes expectatives

Els humans som extremadament manipulables. El màrqueting ens fa creure que és imprescindible comptar amb tot un seguit de béns i serveis que, en realitat, no ens calen. Posem expectatives en gaudir de tot això. Mesurem el fracàs en funció del que no tenim.

Hi ha una prova molt interessant que podem fer quan tenim un impuls de compra. És especialment útil si allò que volem comprar és prou car per a provocar-nos problemes financers. I ja no diguem si ens estem plantejant endeutar-nos per a fer l'adquisició.

Es tracta de posposar el dispendi uns dies. Posem per cas durant un mes. El més probable és que passat aquest temps tinguem una visió molt diferent de la necessitat de fer-ne la compra. I, sovint, ens l'estalviem.

Entra en joc el mereixement financer

La frase que ens fa caure en un parany és "fes-ho, tu t'ho mereixes". És molt probable que hàgem sentit això molts cops, en literal o similar. En molts casos, considero que se'n fa un ús abusiu. Tots ens mereixem petits regals que ens nodreixen. Una passejada per la platja. Una estona de lectura amb la nostra beguda preferida al costat. Una bona conversa amb un amic o amiga.

Ara bé: el que llegiràs a continuació igual no agradarà a tothom. Potser no ens mereixem anar de vacances a l'estranger. O gaudir d'un cotxe nou. O viure en un habitatge de més de 100 metres quadrats. Depèn. Sobretot, el mereixement financer estarà en funció de si hem estat capaços de generar prou valor per a la societat. Si ho hem fet i se'ns ha remunerat convenientment, mereixerem gaudir-ne. I, en cas contrari, no. I sempre quedarà una llista inacabable de petits i assequibles plaers que seguiran al nostre abast per a ser feliços igualment. Només es tracta d'abaixar les nostres expectatives. O trobar la manera d'oferir prou dins l'àmbit en el qual en movem perquè realment en siguem mereixedors.

La suposada ajuda dels préstecs

Algun lector probablement estarà pensant que per a gaudir de tot allò que no podem pagar hi ha els préstecs. És cert. Demanar diners per a comprar quelcom lluny del nostre abast pot ser la solució. Però té un cost. Depenent de l'interès i el termini, podem acabar pagant per un cotxe el doble quan el financem. Si ens veiem capaços de fer-ho, no és millor esperar un temps, estalviar l'import que hauríem desemborsat en quotes i pagar el vehicle amb diners de la nostra butxaca?

Si ens parem a pensar-hi, la felicitat depèn en una bona part de l'actitud. Et proposem mesurar fins on arriba el teu mereixement financer. Si no pots aconseguir amb diners tot allò que voldries, potser és el moment d'abaixar expectatives per a poder ser més feliç. O idear la manera d'incrementar ingressos. El que és segur és que tots ens mereixem viure financerament tranquils. I això no ho hauríem de perdre de vista.