Que és l'episiotomia i quan es practica?

L'episiotomia es practica en dones que abans han tingut un fill i la decisió recau en l'obstetra en el moment del part

L'episiotomia és una incisió quirúrgica que es fa entre la vulva i l'anus, és a dir al perineu de la mare en el moment del part. Aquesta incisió és dur a terme una vegada s'ha supervisat la mateixa elasticitat del perineu i quan existeix risc de patiment fetal i quan es pot produir un esquinçament en aquesta zona. Normalment les episiotomies es practiquen en dones que mai abans han tingut un fill i la decisió recau en l'obstetra en el moment del part.

La incisió de l'episiotomia pot ser vertical i per tant en direcció al recte o lateral, de manera que es fa en línia obliqua des de la vulva cap a un costat o cap a l'altre. Aquesta última és el que més es practica, ja que protegeix l'anus de possibles lesions

La cicatrització dels punts després d'una episiotomia se situa cap als deu dies, moment en què comença a desaparèixer la sensació de tibantor. Si el dolor és més fort, s'inflama la zona o supura, és important recorre al ginecòleg perquè ho supervisi.

La zona que ha patit una episiotomia ha d'estar neta i s'han de netejar els punts a unes dues vegades al dia amb aigua i sabó antisèptic. Posteriorment s'ha d'assecar bé i fer servir calces de cotó que facilitin la transpiració i compreses estèrils fins que els punts caiguin sols.