Al·lèrgia al pol·len, l'al·lèrgia de la primavera!

Les al·lèrgies primaverals són un tipus d'al·lèrgies estacionals, és a dir, les que es relacionen amb l'arribada d'una estació de l'any. Per tant, també podem parlar d'al·lèrgies d'hivern, d'estiu i de tardor. Com que ha arribat la primavera i ha arribat per tant un dels tipus d'al·lèrgies més comuns i freqüents toca parlar d'aquest.

Repassem primer, què és una al.lèrgia?

El sistema inmunitari, que ens protegeix dels virus, bactèries i substàncies nocives que entren en el nostre organisme és el responsable de les al·lèrgies. A vegades passa que el nostre sistema inmunitari reacciona de forma exagerada o hipersensible davant de substàncies estranyes en el nostre organisme. Aquestes substàncies són les que anomenem al·lergens.

En realitat, aquestes substàncies no solen ser nocives per a la majoria de les persones però afecten a algunes d'elles. Així doncs les persones que responen d'aquesta manera exagerada davant d'aquestes substàncies seran persones al·lèrgiques. Ara bé, hi ha infinites substàncies que poden produir al·lèrgies i per tant hem de detectar-les de manera personalitzada i una per una. Així com també hi ha graus de reacció o sensibilitat de cada persona a l'al·lergen, per tant, les manifestacions i la gravetat dels símptomes no seran iguals per a tothom.

L'al.lèrgia no es cura, l'única cura és no estar exposat a l'al·lergen, no tenir-hi cap tipus de contacte.

Com diagnostiquem una al.lèrgia?

Davant de símptomes determinats que ara explicarem podem sospitar d'una al·lèrgia, o bé en aquells casos més greus que ens obliguen a anar a les unitats d'urgències dels hospitals.

Els símptomes d'una al·lèrgia varien en funció de la localització, intensitat i gravetat (a més sensibilitat més intensitat i gravetat):

  • Nas: Estornuts (alguns molt seguits), picor, congestió i goteig.
  • Ulls: Picor, llagrimeig, vermellor.
  • Pell: urticària (picors i granets) i/o angioedema (inflor), urticària de contacte, dermatitis atòpica, èczema.
  • Aparell respiratori: dificultat respiratòria, sorolls al pit (sibilàncies), tos, ofegament, asma bronquial.
  • Aparell digestiu: vòmits, mal d'estómac i diarrea.

 

Reaccions al.lèrgiques greus:

  • Picor i erupció cutània inclús en zones apartades del contacte del cos amb l'al·lergen.
  • Pressió en el pit i dificultat respiratòria.
  • Opressió a la gola.
  • Hipotensió, mareig, sensació de desmai (alguns nens poden semblar que els hi falta energia, que estàn adormits...)

ANAFILAXIA: la reacció més greu

És una reacció al·lèrgica greu degut a que la persona és molt sensible, hi ha hagut un contacte massiu amb l'al·lergen o la persona té unes al·lèrgies molt concretes.

Aquesta reacció es produeix d'una forma molt ràpida i aguda afectant a varis sistemes de l'organisme. Si no es detecta i tracta ràpidament pot provocar situacions irreversibles i inclús la mort. Aquest estat on la vida de la persona està en perill s'anomena "Shock Anafilàctic".

S'inicia amb picor a mans, peus, aixelles, cap i tot el cos (picor a la llengua i boca si hem ingerit l'al·lergen). Apareix vermellor, inflamació extrema a la cara, gola, llengua, llavis etc..., conjuntivitis, nas tapat, llagrimeig, dificultat respiratòria, tos, dificultat per empassar, vòmit, debilitat, pèrdua de coneixement. Es pot produir una caiguda de la pressió arterial i un par cardíac.

Aquests símptomes es donen molt ràpidament, apareixen de forma brusca i en cadena, el que s'ha de fer en aquests casos és injectar adrenalina de forma immediata.

Els pares que tenim fills al·lèrgics sobretot a aliments, medicacions o picades d'insectes on l'al·lergen es diposita dins l'organisme i els símptomes no remeten tan sols apartant ràpidament el nen de l'exposició a al·lergen, sempre anem amb bolígrafs d'adrenalina a sobre. Ja que és l'adrenalina la que remet aquest shock anafilàctic i permet salvar la vida del nen fins que arribem a l'hospital. Els bolígrafs d'adrenalina per nens són receptats pel nostre pediatre i estan pensats perquè en facin ús persones del carrer sense cap formació en posar injeccions, s'ha de considerar una eina de primers auxilis. Tant és així que si cal es pot injectar inclús per sobre de la roba.

En un article posterior parlarem àmpliament dels bolígrafs d'adrenalina per a nens i el seu ús. No obstant, en una situació límit on la vida del nen corre perill és importantíssim no tenir por d'utilitzar-la.

Adjuntem aquí el fulletó d'Al.lèrgia al Pol.len escrit i presentat per la la Societat Catalana d'Al.lèrgia i Inmunologia Clínica:

Descripció de l'efecte sobre la salut

Desencadenament d'una reacció al·lèrgica en una determinada època de l'any que es manifesta amb símptomes de rinoconjuntivitis, asma bronquial i/o cutanis que poden ser d'aparició aguda i de gran intensitat, afectant a més la qualitat de vida del individu que la pateix. Es calcula que entre un 2-5% de la població general es al·lèrgica a algun tipus de pol·len.

Agent causal El pol·len

És un polsim format per grànuls microscòpics que són les cèl·lules masculines reproductores de les plantes amb flors. La seva funció és fertilitzar la planta.

Mecanisme d'afectació

La major part del pol·len que produeix al·lèrgia és transportat pel vent. Quan una persona sensibilitzada a un determinat pol·len es troba en una zona on aquest hi és en concentracions elevades i el respira, es desencadena la reacció al·lèrgica.

Època de l'any en que es produeix l'al·lèrgia al pol·len

L'època de pol·linització de les plantes està en funció del tipus de planta, de les condicions climàtiques i de la situació geogràfica. Per tant, l'època en que es desencadeni l'al·lèrgia dependrà del tipus de pol·len al que s'estigui sensibilitzat. La major part de les plantes que produeixen al·lèrgia pol·linitzen en els mesos de primavera (encara que algunes ho fan a la tardor - hivern). L'inici i final de l'estació pol·línica per a una determinada planta es molt similar any rere any, encara que les concentracions de pol·len poden ser molt diferents. A Barcelona, es detecten entre altres, concentracions elevades de pol·len de xiprer en els mesos de gener a març, de plataner de març a abril, de parietària de febrer a setembre i de gramínies de maig a juliol.

 Mesures preventives

  1. En primer lloc es important identificar el pol·len al que s'és al·lèrgic. Això permet conèixer les plantes que el produeixen i l'època de pol·linització.
  2. Les concentracions de pol·len son més altes a la matinada (entre les 5 h i les 10 h) i al vespres (19 h - 22 h).Tanmateix en els dies assolellats, secs i amb vent es quan hi ha gran quantitat de pol·len a l'ambient. Per tant és millor planejar les activitats a l'aire lliure en altres moments.
  3. És convenient utilitzar ulleres de sol.
  4. Durant l'estació pol·línica s'han de mantenir tancades les finestres del domicili durant la nit.
  5. Quan es viatja en cotxe també s'han de mantenir les finestres tancades.
  6. S'ha d'evitar en aquesta època utilitzar la moto o la bicicleta (si es fa, es bò posar-se una mascareta).
  7. No s'ha de tallar la gespa, escombrar terrasses o passejar per parcs o jardins on hi hagi les plantes a les que s'és al·lèrgic.
  8. No s'ha d'estendre roba a l'exterior ja que si pot acumular pol·len.
  9. L'al·lergòleg és el metge especialista que fa un diagnòstic etiològic i pot indicar les mesures preventives específiques així com el tractament més adient per a la patologia que presenti el pacient.

 Observacions

El departament de palinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona informa setmanalment de les concentracions de pol·len atmosfèric que es troben a Barcelona i altres ciutats de Catalunya http://www.uab.es/l-analisis-palinologiques/aerobio.htm

Trobareu més informació sobre les al·lèrgies a:

  • Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica SCAIC http://www.scaic.org
  • Associació Catalana d'Al·lergologia. Diplomats en Infermeria ACADI acadi.cat
  • Immunitas Vera. Associació d'Al·lèrgics Alimentaris i al Làtex de Catalunya immunitasvera.org
  • Associació Catalana d'Al·lèrgics Alimentaris i al Làtex. www.acaal2004.org
  • Asociación Española de Alérgicos a Alimentos y al Látex. www.aepnaa.org
  • Asociación Española de Alérgicos al Látex. www.alergialatex.es