6 experiments científics

c86910c9d04d7adece8de620be136900

Proposta de Mamarecicla

A casa, amb materials molt senzills, podem crear autèntics laboratoris on observar les lleis de la química, la física, la mecànica o l'òptica amb els més petits. Aquí us deixem algunes idees.

1. Volcans de bicarbonat
A. Cobrim una safata amb bicarbonat de sodi. Al costat, preparem alguns colors a partir de colorant alimentari dissolt en aigua o aquarel·les líquides, als quals afegim vinagre. Amb un comptagotes els nens poden anar pintant la safata i observant la reacció química (alcalí àcid) i el soroll que fa el vinagre quan entra en contacte amb el bicarbonat.

B. Una altra opció consisteix a construir un volcà amb plastilina, esponja, pedres o algun altre material, deixant un forat central per on pujarà la "lava", i col·locar-hi en el fons el bicarbonat. Quan hi volquem el preparat colorit de vinagre i una mica de detergent líquid, el volcà entrarà en erupció.

2. Xeringues amb aire i agua
A. Connectem dues xeringues amb una sonda de plàstic transparent, estant una d'elles amb l'èmbol totalment ficat cap a dintre i l'altra amb l'èmbol més cap a fora. Quan pressionem l'èmbol que està més sortit, observem que l'altre èmbol es mou per deixar espai a l'interior de la xeringa. I és que l'aire també ocupa espai!B. Ho podem tornar a fer amb aigua i sense els èmbols. Com que les dues xeringues segueixen comunicant entre si, quan aixequem una o altra, verifiquem que l'aigua es distribueix fins que els tubs en tinguin el mateix nivell. És la teoria dels vasos comunicants!

3. Vasos comunicants
Podem comprovar aquesta teoria que Galileu va formular jugant amb aigua de colors. Necessitem un mínim de 3 vasos. En els dos dels extrems posem la mateixa quantitat d'aigua i hi afegim dos colors diferents (amb aquarel·la líquida, colorant alimentari o ficant-hi un paper pintat amb un retolador que es dissol a l'aigua). Després agafem dos trossos de paper de cuina que enrotllem i col·loquem fent de pont entre cada vas amb aigua i el vas de centre, que està buit. A poc a poc començarem a veure que el paper de cuina s'amara i que l'aigua de color comença a pujar-hi. Passat un temps apareixerà aigua en el vas del mig. Al fi d'unes hores aquest moviment s'estabilitzarà, quan hi hagi la mateixa quantitat d'aigua en els tres vasos. I, curiosament, l'aigua del vas del mig tindrà un color que serà una barreja dels colors dels altres dos vasos. O sigui, que a més de comprovar la teoria dels vasos comunicants, explorarem també les lleis cromàtiques.

4. Cristalls de sal
Omplim dos pots de vidre amb aigua calenta i posem-hi sis culleres petites de bicarbonat de sodi. Ho remenem molt bé fins que la sal es dissol a l'aigua. Després unim els dos pots amb un fil de llana, i a les puntes lliguem dos clips per mantenir-ho al seu lloc. Passada una setmana podrem veure com l'aigua s'ha evaporat dels recipients i ha impregnat el fil, donant origen a uns fantàstics cristalls de bicarbonat solidificats en el fil i els pots.

5. Il·lusió òptica
Si dibuixem una gàbia en un cercle de cartolina i, per darrere, un ocell (cap a baix); si li posem dos fils pels costats i li donem voltes perquè quedin torçats; si després estirem amb força els fils cap a fora perquè el cercle giri ràpidament... es produirà una il·lusió òptica: semblarà que l'ocell està dins la gàbia. Proveu-ho!

6. Lleixiu màgic
Tots sabem que el lleixiu és capaç de treure el color de la roba. El que no sabem és que també serveix per "despintar" (un truc que tots els il·lustradors coneixen). Si apliquem aquarel·la líquida sobre un full i després, amb molta cura, apliquem lleixiu amb l'ajuda d'un escuradents o un pinzell vell, la tinta comença a desaparèixer perquè el lleixiu "es menja" el color que hi havia. S'aconsegueixen efectes molt diferents si el paper està encara humid o ja s'ha assecat completament, si la tinta és més o menys saturada i si el lleixiu està concentrat o dissolt en aigua.

Si ara posem aquarel·la líquida en un pot amb aigua i esperem que es fusionin (observar aquest procés és una meravella), quan hi afegim lleixiu l'aigua torna a ser transparent perquè s'oxiden les molècules de color.

Jugant també s'aprèn! La ciència no és només cosa de l'escola: amb sal, lleixiu o colorant, a la taula de la cuina, podem descobrir moltes coses junts!