Perquè és important anar al dentista abans de l'embaràs?

Unes mans d'home i done sostenen una ecografia d'un bebè

Si estàs pensant a quedar-te embarassada, has de saber la importància d'anar al dentista abans de l'embaràs. Durant el primer trimestre de gestació es produeix un augment en la secreció de saliva, que es torna més àcida i comporta problemes dentals. A més durant el segon i el tercer trimestre es poden manifestar problemes en genives i en dents.

Per això és molt important iniciar l'embaràs amb una bona salut bucodental. Això ens evitarà possibles tractaments dentals durant i després de la gestació.

Quan hem de visitar el dentista?

L'ideal és que la futura mare visiti l'odontòleg abans de quedar-se embarassada i fer un examen bucal i en cas de necessitat, fer-se els tractaments adequats. Durant l'embaràs és convenient fer revisions periòdiques, cada tres mesos, i anar al dentista davant de qualsevol problema.

Per què les dents poden presentar complicacions en l'embaràs?

Durant l'embaràs es produeixen alteracions hormonals i canvis en el pH de la saliva, que la fan més àcida. Això fa que s'acumuli tosca. A més les dones embarassades fan menjars més lleugers i més freqüents, i moltes vegades no es renten les dents, una pràctica perniciosa per a les dents i molt favorable a l'aparició de càries.

A banda al llarg de l'embaràs, la futura mare sovint té predilecció pels hidrats de carboni i dolços, el que facilita les càries. En els primers mesos i per les nàusees es pot arribar a descuidar la higiene dental, ja que moltes embarassades tenen ganes de vomitar quan es renten les dents, així que s'evita aquesta higiene. Encara que costi i sigui un esforç cal netejar les dents i seguir una alimentació adequada.

Prevenir problemes dentals

Per prevenir problemes dentals futurs és necessari mantenir uns correctes hàbits d'higiene bucodental en la gestació. Raspallar-se les dents després de cada menjar i realitzar neteges interdentals amb fil dental. Després del part s'ha de continuar cuidant la salut bucodental.